Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σαμαράς: Θα τσακίσω τους συνδικαλιστές

Σκληρή γραμμή απέναντι σε απεργίες και κοινωνικές αντιδράσεις πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου, καθώς επικρατεί πλέον η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων και κυρίως των μισθολογικών μειώσεων. Στην κυβέρνηση περιμένουν σφοδρές αντιδράσεις από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και ήδη έχει επιλεγεί ο δρόμος της ήπιας καταστολής προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις δημιουργηθούν.
Το σχέδιο προβλέπει "επιστράτευση" της δικαιοσύνης, ώστε να είναι κατοχυρωμένη η νομιμότητα των όποιων ενεργειών και ταυτόχρονα η απονομιμοποίηση των εργατικών κυρίως αγώνων. Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μετασχηματιστεί κανένας αγώνας σε κεντρικό
πολιτικό γεγονός, αλλά να λύνονται τα ζητηματα που προκύπτουν τις πρώτες μόλις ώρες.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, που αφορούσε το Μετρό, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα αποτελέσουν μπούσουλα για μελοντικές απεργίες και κοινωνικούς αγώνες.
Στη μαραθώνια σύσκεψη εκείνης της μέρας δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα της απεργίας στο Μετρό. Οταν κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες και ήμερες να έχει απέναντί της όχι έναν μόνο κλάδο εργαζόμενων άλλα ένα ευρύτερο μέτωπο, ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε. Δεν θα παίξω με τις θυσίες του ελληνικού λαού και να θέσω σε κίνδυνο την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μας οδηγήσει μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα».
Όπως εξηγούσε, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», πρόσωπο που μετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης, η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στο Μετρό, άλλα το σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που δεν θα διστάσουν να δυναμιτίσουν την κοινωνική ειρήνη και να προκαλέσουν παρατεταμένα προβλήματα στο κοινωνικού σύνολο.
Σαμαράς:Να τελειώνουμε με το συνδικαλισμό
Όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που στο άκουσμα και μόνο της λέξης συνδικαλισμός κοκκινίζει. Θεωρεί - εδώ και χρόνια- ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν μεγάλη ευθύνη στην εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα ο Κ.Σαμαράς έχει αρκετές φορές εκφράσει την άποψη ότι τα συνδικάτα οφείλουν να υπακούουν την εκάστοτε κυβερνητική γραμμή, θέτοντας θέμα νομιμότητας σε αντίθετη περίπτωση και υπερασπιζόμενος την άποψη ότι η κυβέρνηση λειτουργει υπεράνω όλων.
Ομάδα κρούσης
Ο πρωθυπουργός έχει σταθερά δίπλα του τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του πρωθυπουργού και των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον στενό του συνεργάτη Χ. Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί το τελευταίο διάστημα εκτός από τα θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής και με την εποπτεία ορισμένων κρίσιμων επικοινωνιακών ζητημάτων, τον κ. Τ. Μπαλτατζή που συντονίζει σε νομικό επίπεδο τις εταιρείες του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και τον κ. Κ. Μπούρα, ο οποίος συνομιλεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επί της ουσίας στο Μαξίμου έχει στηθεί ενας ολόκληρος μηχανισμός που αναλαμβάνει να διαχειριστεί σε όλα τα επίπεδα τέτοιου τύπου επιθέσεις, να στήσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και να οργανώσει από τις δικαστικές απαντήσεις στους συνδικαλιστές μέχρι το συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.
Οδηγός οι δημοσκοπήσεις
Η έστω και μικρή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελεί επιβεβαίωση της γραμμής Μαξίμου, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξηγούν πως η γραμμή της μηδενικής ανοχής κερδίζει έδαφος, ένατι πιο διαλλακτικών επιλογών, ενώ η χαμηλές αντιστάσεις που πρόβαλλαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταστούν εύκολη την εκπόνηση της κυβερνητικής γραμμής.

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου