Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη: "Αν με απελάσουν με περιμένουν τα λευκά κελιά"

Ο Huseyin Tut είναι Κούρδος που βρίσκεται κρατούμενος στην Ασφάλεια Κατερίνης από τις 24 Οκτωβρίου, συνελήφθη χωρίς χαρτιά και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Στις 22 Ιανουαρίου περνάει από συνέντευξη ενώπιον βαθμοφόρου της ΕΛΑΣ για την προσφυγική διαδικασία.
Γιατί εγκατέλειψες την Τουρκία;
Εγκατέλειψα την χώρα μου γιατί καταδικάστηκα σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, πράγμα το οποίο αρνούμαι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου. Όταν με συλλάβανε με υποβάλλανε επί 15 μέρες σε βασανιστήρια (ηλεκτροσόκ, κρέμασμα στον τοίχο, στρίψιμο όρχεων, βρέξιμο με λάστιχο με τρομερή πίεση νερού) προκειμένου να ομολογήσω. Αυτό το ανέφερα και στο δικαστήριο, το οποίο βέβαια το αγνόησε.
Είχες πολιτική δράση στην Τουρκία;
Βέβαια. Συμμετείχα στο παρελθόν στη Halkevleri (Σπίτια του Λαού), μια νόμιμη οργάνωση, και μετά στη διάσπασή της ODP (Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας), που είναι νόμιμο αριστερό κόμμα. Αργότερα συμμετείχα στην Λαϊκή Δημοκρατική Συσπείρωση, που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα (των φυλακισμένων, τον ομοφιλοφύλων, των αρνητών στράτευσης, κλπ). Δεν έχω καμία σχέση με ένοπλες και βίαιες ενέργειες, όπως κατηγορούμαι. Είναι κλασική πρακτική του κράτους να κατηγορεί αγωνιστές για τρομοκρατία, προκειμένου να πλήξει τον αγώνα και να απονομιμοποιήσει τους αγωνιστές στα μάτια της κοινωνίας. Στις δράσεις της οργάνωσης (μοιράσματα κειμένων, αφισοκολλήσεις κλπ) παρενοχλούμασταν πολύ συχνά από την ασφάλεια και προσαγόμασταν χωρίς λόγο στο τμήμα.
Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησης για τους πολιτικούς κρατούμενους;
Είναι φριχτές. Έμεινα στη φυλακή από το 1995 έως το 2005. Οι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίζονται σε φυλακές που είναι αποκλειστικά για αυτούς και για μέλη του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος. Οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια εκεί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι ανθρωποφύλακες στρατιωτικοί, μπαίνουν στα κελιά και σε χτυπούν με βαναυσότητα μόνο και μόνο για να ξεσπάσουν. Άλλες φορές κάνει επιδρομή ο στρατός με τανκς, μας χτυπάει, πετάει δακρυγόνα και φεύγει. Έχω κρατηθεί σε τέσσερις φυλακές, οι δύο τελευταίες (Kandira Ftipi και Bolu Ftipi) ήταν τύπου F (δηλαδή λευκά κελιά απομόνωσης). Εκεί μπορεί να μέναμε πολλές μέρες νηστικοί και να μας χτυπούσαν, αλλά το χειρότερο ήταν η αισθητηρική απομόνωση, το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ώρα και τι μέρα είναι, κάτι που σε τρελαίνει, χάνεις την αίσθηση του χρόνου και κινδυνεύεις να χάσεις το μυαλό σου.
Συμμετείχες στις μεγάλες απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων;
Έκανα πολλές φορές απεργία πείνας, οργανωμένα με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Το 1995 έκανα για 43 μέρες, και έπαιρνα μόνο νερό, ζάχαρη αλάτι και τσάι. Το 1996 έκανα απεργία πείνας (μόνο νερό και ζάχαρη) για 70 μέρες. Το 2000 συμμετείχα σε μεγάλη κυλιόμενη απεργία πείνας μέχρι το 2002, συνολικά για 200 μέρες. Σε αυτήν την απεργία πέθαναν 30 κρατούμενοι, κάποιοι από την απεργία, άλλοι επειδή αυτοπυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα λευκά κελιά. Τα αιτήματά μας αφορούσαν τις συνθήκες κράτησης, να φύγουμε από τα λευκά κελιά, να επιτρέπονται τα επισκεπτήρια, και να απελευθερωθούν οι άρρωστοι κρατούμενοι.
Ζήτησες πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Αν απελαθείς στην Τουρκία τι σε περιμένει;
Με περιμένει μια ισόβια κάθειρξη στα λευκά κελιά του τουρκικού κράτους, έπειτα από μια άδικη καταδίκη. Βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ, φάλαγγα. Ζητώ από το ελληνικό κράτος να με αναγνωρίσει ως πολιτικό πρόσφυγα και να με προστατέψει από μεταχείριση που είναι παράνομη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Ευρύ κύμα υποστήριξης στον Κούρδο πρόσφυγα
Για την υπόθεση του Huseyin Tut έχουν κινητοποιηθεί πλήθος οργανώσεων, κοινοβουλευτικών κομμάτων και φορέων προκειμένου να μην αντιμετωπίσει την επιτροφή του στην Τουρκία, γεγονός που θα τον καταδικάσει σε ισόβια φυλάκιση και βασανιστήρια. Είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν τηρεί τους όρους και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αποτέλεσμα άνθρωποι να φυλακίζονται χωρίς δίκαιη δίκη. Η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου θα σημάνει την επιστροφή του στις Τουρκικές φυλακές, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1758 πολιτικοί κρατούμενοι.
Ψήφισμα συμπαράστασης συνυπογράφουν 24 συλλογικότητες μεταξύ αυτών η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Δικηγορική Συνεργασία- Ανεξάρτητοι, η Εναλλακτκή Πρωτοβουλία Δικηγόρων- Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες σε Τουρκία και Κουρδιστάν
"Ο Huseyin Tut φυλακίστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες και κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας από το 1995 έως το 2005. Συμμετείχε στη μεγάλη απεργία πείνας του 1996 για 7 μέρες, ενώ από το 2000 έως το 2002 έκανε κυλιόμενη απεργία πείνας συνολικά 200 ημερών. Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια (φάλαγγα, ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς)" αναφέρουν.
"Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα για να γλιτώσει από την άδικη φυλάκιση και τα βασανιστήρια. Η κράτησή του στην Ελλάδα δεν είναι παρά η συνέχιση των βασανιστηρίων που πέρασε στην Τουρκία" προσθέτουν.
Ανακοίνωση στην οποία ζητά να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Huseyin Tut, εξέδωσε και η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
"Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγωνιστή Huseyin Tut. Ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας, διότι η προστασία των προσφύγων από βασανιστήρια και κάθε άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας" αναφέρει.
Η Ομάδα νομικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών σε ανακοίνωση της επεσημαίνει πως "ο Huseyin Tut καταδικάστηκε από τα δικαστήρια της Τουρκίας σε ισόβια κάθειρξη, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε παράνομη οργάνωση, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται και δηλώνει κατηγορηματικά ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσει. Έχει φυλακιστεί από το 1995 έως το 2005, και έχει κάνει δύο φορές εξαντλητική απεργία πείνας απαιτώντας δικαιοσύνη και να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε βάρος του".
"Τα βασανιστήρια και η ταπεινωτική μεταχείριση που έχει υποστεί ο Huseyin Tut, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υποχρεούται τόσο από τη Συνθήκη της Γενεύης όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να προστατεύει όσους πρόκειται να υποστούν μεταχείριση που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και όταν υπάρχει βάσιμος και παρών κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και δίωξη για για λόγους που ανάγονται στις πολιτικές πεποιθήσεις και στην πολιτική δράση" αναφέρει.
"Η απέλαση του Huseyin Tut στην Τουρκία δε συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας" προσθέτει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου