Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Καθημερινότητα οι διαδηλώσεις στην Ισπανία

Στην καθημερινότητα της ισπανικής πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν ενταχθεί οι διαδηλώσεις, καθώς οι Ισπανοί εργαζόμενοι προχωρούν όλο και περισσότερο σε απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις μισθών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κοινωνική αναταραχή είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η Ισπανία από τη μετάβασή της στη δημοκρατία κατά τη δεκαετία του 1970.
Δικαστές, εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, γιατροί και οδηγοί λεωφορείων είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σε ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν την υπομονή τους με τις περικοπές των δαπανών στις οποίες προχωρεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης.
Την οργή των πολιτών αυξάνουν τα 100 δισ. ευρώ σε δημόσια κεφάλαια που θα διατεθούν για τη διάσωση των τραπεζών, οι οποίες δάνειζαν ριψοκίνδυνα στη διάρκεια της ανόδου της αγοράς των ακινήτων, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους έπειτα από κατασχέσεις στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες. «Σώζουν τράπεζες και κλείνουν νοσοκομεία», έγραφε ένα πανό στην εβδομαδιαία πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή, στη Μαδρίτη χιλιάδες γιατροί και εργαζόμενοι του τομέα της υγείας.
Η δημόσια κατακραυγή για τις δεκάδες χιλιάδες εξώσεις όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποθήκες των σπιτιών τους στις τράπεζες και οι πληροφορίες για αυτοκτονίες απελπισμένων ιδιοκτητών ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλει ένα μορατόριο στις εξώσεις φτωχών οικογενειών.
Πέρα όμως από αυτή την κυρίως συμβολική χειρονομία, η δημόσια δυσαρέσκεια δεν αναμένεται να εκτρέψει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι από την προσπάθειά του να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες βάσει στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ. Καθώς το Λαϊκό Κόμμα του (PP) έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι έχει την πολυτέλεια να κωφεύει στις διαμαρτυρίες, παρά τις δύο γενικές απεργίες που έγιναν πέρυσι.
Στις αρχές της κρίσης, οι Ισπανοί είχαν αντιμετωπίσει τα μέτρα λιτότητας με φιλοσοφική διάθεση. Όμως η ανοχή τους έχει διαβρωθεί καθώς η βαθιά ύφεση συνεχίζεται και η κυβέρνηση περικόπτει πολύτιμα κεκτημένα όπως η καθολική δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και οι δημόσιες συντάξεις.

tvxs.gr

Περίπου 370.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ισπανία το 2011, δέκα φορές περισσότεροι απ' ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται ειδήσεις για νέες μεγάλες απολύσεις από εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου