Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ν.Αφρική: Εν ψυχρώ δολοφονία απεργών σε ορυχείο της Lonmin

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη βρετανική τηλεόραση επιβεβαιώνει τις υποθέσεις ότι η αστυνομία της Νότιας Αφρικής κυνήγησε και σκότωσε εν ψυχρώ απεργούς μεταλλωρύχους στη διάρκεια της τραγωδίας στο ορυχείο στο Μαρικάνα, οπότε 34 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις 16 Αυγούστου 2012.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο και το οποίο δείχνει αστυνομικούς να κυνηγούν απεργούς μέσα στους θάμνους και να σκοτώνουν τουλάχιστον έναν εξ αυτών.
Το βίντεο φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό που μαρτυρίες και έρευνες είχαν αποκαλύψει μετά την τραγωδία, ότι δηλαδή η αστυνομία της Νότιας Αφρικής δεν έδρασε απλώς ευρισκόμενη σε νόμιμη
άμυνα.
 http://bcove.me/j5cuu7rh
Στο βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από έναν αστυνομικό, ακούγεται ένας αξιωματικός της αστυνομίας να ζητά από τους συναδέλφους του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση: «Αυτόν τον νεαρό, εκεί. Μην τον πυροβολήσετε, μην τον πυροβολήσετε!».
Λίγο αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί και η κάμερα στρέφεται σε ένα πτώμα. Στη συνέχεια ένας άλλος αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Τον πυροβόλησα τουλάχιστον 10 φορές!».
Σύμφωνα με το Channel 4, στο πτώμα βρέθηκαν 12 σφαίρες.
Ο Ντένις Αντριάο, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο αυτό το οποίο παραδόθηκε τον Νοέμβριο στην επιτροπή έρευνας που συστάθηκε για να ρίξει φως στα γεγονότα στο ορυχείο στο Μαρικάνα.
Ο Ίαν Φάρλαμ, ο πρώην δικαστής που είναι επικεφαλής της επιτροπής, επισήμανε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα από το βίντεο. «Η επιτροπή είναι της άποψης ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα από το βίντεο» αυτό, επεσήμανε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έχει ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στο ορυχείο πλατίνας στο Μαρικάνα. Από τα συνολικά 34 θύματα, 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ενώ 18 ακόμη μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια.
Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 14 εξ αυτών χτυπήθηκαν από σφαίρες στην πλάτη, γεγονός που υποδεικνύει ότι σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την αστυνομία.
Η επιτροπή έρευνας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της τον Ιανουάριο, όμως θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις της μέχρι περίπου τον Μάιο.
Από τις συγκρούσεις στο ορυχείο πλατίνας στο Μαρικάνα, το οποίο εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία Lonmin, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 48 άνθρωποι. Η διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων διευθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε δόθηκαν στους μεταλλωρύχους μισθολογικές αυξήσεις.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου