Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Έγκλημα ο διαχωρισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα

Το μείζον έγκλημα, που επιχειρείται μήνες τώρα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ, ολοκληρώθηκε με τον διαχωρισμό του σε καλή και κακή τράπεζα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης:
Ο Υπουργός των Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με την έγκριση της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής τρόικας, ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για τη διάλυση της ιστορικής τράπεζας της λαϊκής αποταμίευσης.
Συγχρόνως εξετάζουν με αδιαφανείς διαδικασίες σε ποια από τις μεγάλες τράπεζες θα μεταβιβάσουν – «χαρίσουν» το υγιές κομμάτι του, ανεξάρτητα, αν για τις μεγάλες τράπεζες δεν φαίνεται να υπάρχει η προοπτική της επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων, που έχουν λάβει με επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η διάλυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκαλεί απώλεια της περιουσίας των 72.000 μικρομετόχων του και εξαφανίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό παζάρι της εξουσίας, που με την απειλή των απολύσεων απαιτεί πλήρη υποταγή χωρίς αντίδραση.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως και η ΑΤΕ αποτελούν πυλώνες ώστε το δημόσιο να ασκήσει πολιτικές εξόδου από την κρίση, προς όφελος της κοινωνίας.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να παραμείνει αυτόνομο, για να αποτελέσει τον πυρήνα της δημιουργίας ενός τραπεζικού ομίλου που θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους που επιβαρύνονται και τη διάσωση των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δηλώνει ότι: 
1. Θεωρεί εγκληματική ενέργεια το διαχωρισμό και μεταβίβαση του καλού μέρους του ΤΤ.
2. Η ανάκληση της απόφασης μεταβίβασης του καλού μέρους του ΤΤ είναι αναγκαιότητα, επειδή αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και μόνο η αυτόνομη λειτουργία του θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
3. Θα πρωτοστατήσει σε όλες τις δραστηριότητες, που θα επιδιώξει να αναπτυχθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη ματαίωση της μεταβίβασης του ΤΤ και την αυτόνομη λειτουργία του.
4. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους
Τέλος, θα διερευνηθούν οι σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη λύση της εκκαθάρισης, που σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, κοστίζει περισσότερο από τις άλλες προτεινόμενες.
Υπενθυμίζουμε, ότι εμφανίστηκε ως μη βιώσιμη τράπεζα το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, που οι ζημιές (περίπου 3,4 δις) προέρχονται μόνο από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ενώ στην πραγματικότητα είχε κέρδη.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επισφαλή δάνεια, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα μόνο κατά την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ, και αποτελεί τον τελευταίο δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα.
Οι Κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν κρίνει το ΤΤ ως μη βιώσιμο, είναι απαράδεκτοι αφού τα οικονομικά του στοιχεία είναι απόλυτα υγιή, συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες.
Ακόμη και η πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Black Rock έδειξε ότι το ΤΤ είναι άριστη τράπεζα με δείκτη καθυστερήσεων πολύ μικρό και ζημιές μόνο από το PSI.
Ενδεικτικό είναι ότι και μετά την απόσυρση της μετοχής του από το ταμπλό οι καταθέσεις του ΤΤ έχουν αυξηθεί.
Η διατήρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σήμερα, που μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup ο έλεγχος των μεγάλων τραπεζών μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι αναγκαιότητα για να αποτελέσει το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη.
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία το έχει μεγαλύτερη ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου