Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αρχή του τέλους για το μαζικό πανεπιστήμιο και τις κοινωνικές επιστήμες

Σε συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπακούοντας στις επιταγές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο «ό,τι δεν χρειάζεται στην αγορά, δεν έχει λόγο ύπαρξης». Ακολουθώντας τα βήματα Σαρκοζί, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη μείωση κατά 6.000 των εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (από 17.000 πέρυσι 11.000 φέτος). Πρόκειται για κίνηση που σηματοδοτεί την αλλαγή προσανατολισμού των ελληνικών πανεπιστημίων σε τομείς με απήχηση στην αγορά και βεβαίως ανοίγει τον δρόμο ώστε στα επόμενα χρόνια να εξοβελιστούν από τα ιδρύματα όλες οι επιστήμες που οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι θεωρούν… άχρηστες.
Με το σχέδιο «Αθηνά», όπως αποκαλούνται κομψά οι συγχωνεύσεις Τμημάτων και Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συγκυβέρνηση θα γράψει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου. Ο
υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει σήμερα τη συγχώνευση περίπου 100 Τμημάτων. Το μαχαίρι θα πέσει στα ΤΕΙ, που αναμένεται ότι θα χάσουν περί τα 80 Τμήματα. Τα υπόλοιπα 20 είναι στα ΑΕΙ, εκ των οποίων τα πέντε είναι τα λεγόμενα γενικά Τμήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο αριθμός των εισακτέων ανά Τμήμα ορίζεται στους 200, μιλάμε για μείωση της τάξης των 20.000. Προσθέτοντας και τη μείωση που προκύπτει από τα τμήματα και τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, φτάνουμε τις 26.000. Δηλαδή, αν ισχύσουν οι παραπάνω υπολογισμοί, οι εισακτέοι φέτος θα είναι περίπου 51.000, έναντι 77.175 πέρυσι (44.462 στα ΑΕΙ και 32.713 στα ΤΕΙ). Μιλάμε για μείωση της τάξης του 34%. Σημειώστε ότι ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων από την εφαρμογή της «Αθηνάς» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν προτίθεται να πειράξει τον αριθμό των εισακτέων στις επιστήμες υγείας, ενώ θα αυξήσει τους εισακτέους στα τμήματα θετικών και οικονομικών επιστημών. Ωστόσο, μην αναμένετε ότι η αύξηση αυτή θα ισοφαρίζει τις απώλειες, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση στις σχολές θετικών επιστημών έχει υψηλό κόστος.
Το σχέδιο «Αθηνά» που θα παρουσιαστεί σήμερα προβλέπει μια ακόμη «πατέντα Σαρκοζί». Την ομοσπονδιοποίηση όλων των πανεπιστημίων του Λεκανοπεδίου Αττικής, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, δηλαδή το Πάντειο, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, θα διατηρήσουν μεν (προς το παρόν τουλάχιστον) τα όργανα διοίκησης που έχουν, αλλά από πάνω τους θα υπάρξει ένα διοικητικό καπέλο, μια «κεντρική διοίκηση», στην οποία και θα αναφέρονται. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αυτό το νέο διοικητικό μοντέλο, αλλά σίγουρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μελλοντικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων πανεπιστημίων και Τμημάτων ομοειδούς χαρακτήρα, ενώ περιορίζεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.
Ο χάρτης των συγχωνεύσεων θα αποψιλώσει για λόγους «δημοσιονομικής προσαρμογής» τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 36 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα μείνουν τα 10, τα 15 Λογιστικής θα γίνουν 10 και τα 22 Πληροφορικής θα γίνουν 9. Ανάλογο μαχαίρι θα πέσει και στις Σχολές Μηχανικών των ΤΕΙ.
Από τα πανεπιστήμια θα καταργηθούν τέσσερα: Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (η Λαμία) και στο Πάντειο (η Λειβαδιά). Τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Ελλάδας θα υπαχθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά θα διατηρήσουν την έδρα τους στο Αγρίνιο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο περνάει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Το ΠΑΜΑΚ θα πάρει και δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (τις Παιδαγωγικές, που όμως θα παραμείνουν στη Φλώρινα). Επίσης θα πάρει και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, που θα συγχωνευτεί. Τις πολυτεχνικές σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα τις πάρει το ΑΠΘ, αλλά η έδρα τους θα παραμείνει στην Κοζάνη. Η Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας μένει προς το παρόν μετέωρη, αλλά το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργηθεί Ακαδημία Τεχνών που θα περιλαμβάνει τις 4 σχολές Καλών Τεχνών, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Φλώρινας. Άλλη μία κίνηση περιορισμού της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.
Δεν πειράζονται τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ιόνιο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλέπεται μια εσωτερική συγχώνευση (το Τμήμα σλαβικών σπουδών με το Τμήμα ανατολικών σπουδών). Μία εσωτερική συγχώνευση προβλέπεται και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, αντίστοιχη διαβεβαίωση έκανε και για τους εισακτέους. Επίσης, διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να επαναφέρει τη βαθμολογική βάση του «10». Άλλωστε βάζει η ίδια μαχαίρι στον αριθμό των εισακτέων, κόβοντας την πλειοψηφία των ΤΕΙ που δέχονταν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Από την άποψη αυτή, δεν το χρειάζεται το 10…
Με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Λαύριο.

http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου