Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Οι γυναίκες και τα κορίτσια, θύματα της ύφεσης

Γιάμαλη Αναστασία
 
Τις γυναίκες και τα κορίτσια χτύπησε περισσότερο η παγκόσμια ύφεση υποστηρίζουν οργανώσεις δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και οικονομικά ινστιτούτα. H οργάνωση Plan International και το Ινστιτούτο Ανάπτυξής Εξωτερικού (Overseas Development Institute) σε έκθεσή τους εξηγούν πως οι γυναίκες πέφτουν περισσότερο θύματα της κρίσης από τους άνδρες.
Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε και περισσότερες γυναίκες κακοποιήθηκαν ή έπεσαν κάτω απο το όριο της φτώχειας. "Τα κορίτσια είναι η πιο περιθωριοποιημένη ομάδα στον κόσμο" λέει ο Νάιτζελ Τσάπμαν, επικεφαλής της οργάνωσης Plan International που μάχεται για τα δικαιώματα του παιδιού. Το ποσοστό των θηλυκών βρεφών που πέθαναν από όταν ξεκίνησε η ύφεση ανέβηκε πέντε φορές από την θνησιμότητα των αρσενικών βρεφών. Συγκεκριμένα, μια πτώση της τάξης του 1% στην παγκόσμια οικονομία αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα στους 7,4 θανάτους ανά χίλια κοριτσάκια ενώ αντίστοιχος αριθμός για τα αρσενικά βρέφη είναι 1,5.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες υπόκεινται περισσότερο από τους άνδρες στις συνέπειες της οικονομικής αβεβαιότητας. Λόγω κρίσης, περισσότερα κορίτσια (29%) αναγκάστηκαν να "παρατήσουν" το σχολείο σε σύγκριση με τα αγόρια(22%). Πολλά κορίτσια, υποστηρίζει η έκθεση, αναγκάστηκαν να παρατήσουν το σχολείο για να να βοηθούν στο σπίτι καθώς οι μητέρες τους αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν για να μην επωμίζεται η οικογένεια το βάρος της φροντίδας τους ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποσιτίζονται για να φάει "περισσότερο" ο "κουβαλητής". Ακόμη, περισσότερα κορίτσια, βρέθηκαν υποσιτισμένα σε σύγκριση με τα αγόρια. Αυξημένα παρουσιάζονται και τα ποσοστά γυναικείας κακοποίησης.
Τέλος, τα κορίτσια και οι γυναίκες, έχουν σε περιόδους κρίσης, περιορισμένη πρόσβαση και στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια με τους ερευνητές να κάνουν έκκληση για "κλείσιμο της ψαλίδας που θέλει τις γυναίκες να βάλλονται περισσότερο από τους άνδρες".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου