Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

O Όλι Ρεν διαψεύδει τον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα είναι τα τελευταία

Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ προωθεί «νέες παρεμβάσεις στους μισθούς» και «μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, που μέσα στη Βουλή, την ημέρα που ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο, δήλωνε ότι υπήρχε ρήτρα στη συμφωνία ότι, τα μέτρα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 θα ήταν τα τελευταία.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος σε γραπτή ερώτησή του, παρέθετε απόσπασμα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις 7/11/2012, μέσα στη Βουλή, τόνιζε ότι, «προβλέπεται ότι αυτά τα µέτρα είναι τα τελευταία επώδυνα µέτρα, δηλαδή τα τελευταία που αφορούν περικοπές µισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδοµάτων. Τα τελευταία. Κι όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο µέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από µείωση της δηµόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που µπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συµφωνία». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καλούσε την Κομισιόν να αποφανθεί αν πράγματι «Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο στις 7/11/2012, και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν «αδειάζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι, «σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων, οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό (σσ: επίτευξη των στόχων του προγράμματος)» και παράλληλα παραπέμπει στη δεσμευτική επιστολή της 7/12/2012 (Letter of Intent), που υπογράφουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Στην επιστολή αυτή, προς τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ρήτρα που να ορίζει ότι, τυχόν προσαρμογές στο μέλλον θα γίνουν μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Αντίθετα, με την επιστολή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι σε περίπτωση αποκλίσεων θα ληφθεί κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, μετά από διαβούλευση με την Τρόικα.

www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου