Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μήνυμα σε Γεωργιάδη: Αντικαταστήστε τη «διάταξη Λοβέρδου»

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι θα επαναφέρει την διάταξη περί «Ρυθμίσεων που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης Λοιμωδών Νοσημάτων», γνωστής και ως «διάταξης Λοβέρδου», η οποία είχε αποσυρθεί τον Απρίλιο λόγω της έντονης διεθνούς κατακραυγής για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα με αφορμή το περιστατικό των οροθετικών ιερόδουλων, οι οποίες δικαιώθηκαν από το δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2013. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος του Υπουργείου με οργανώσεις για τον HIV σχετικά με την διαμόρφωση μιας νέας υγειονομικής διάταξης που θα αντικαταστήσει εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου.
Διαβάστε επίσης: Προφυλακιστέες οι 16 οροθετικές ιερόδουλες
Αθωώθηκαν οι τελευταίες 5 φυλακισμένες οροθετικές γυναίκες


Η σημασία της αντικατάστασης της διάταξης Λοβέρδου έχει διατυπωθεί από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο, αλλά και από τον ΟΗΕ.

«Τη στιγμή που υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη των ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους λόγω της εξάπλωσης της χρήσης ουσιών και του HIV/AIDS, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η επαναφορά της διάταξης βάσει της οποίας πριν από ένα χρόνο εκδιδόμενες οροθετικές γυναίκες υποχρεώθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν. Με την εφαρμογή του ακραίου αυτού μέτρου η χώρα μας δέχθηκε αρνητικά σχόλια από το εξωτερικό, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη το αποδοκίμαζε με αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες», είχε σχολιάσει το ΚΕΘΕΑ μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του νέου Υπουργού Υγείας τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Πήγαν για εξετάσεις και κατέληξαν στην φυλακή

Την προηγούμενη εβδομάδα το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) ζήτησε την άμεση κατάργηση της επαναφοράς της διάταξης Λοβέρδου από τον Α. Γεωργιάδη. Σε ανακοίνωσή της η UNAIDS τόνισε ότι «ανησυχεί για την επαναφορά της Υγειονομικής Διάταξης που μπορεί να οδηγήσει σε καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανθρώπων από την απόλαυση υπηρεσιών πρόληψης και καταπολέμησης του HIV». Η οργάνωση καλεί, δε, τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο με φορείς και ειδικούς ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανονισμών δημόσιας υγείας βασισμένο σε στοιχεία και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Με όρους

Δυο απαράβατους όρους φαίνεται να έχουν θέσει οι οργανώσεις προς το Υπουργείο Υγείας ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ τους για την διαμόρφωση μιας νέας διάταξης.

Το πρώτο σημείο που επισημαίνουν είναι η δημιουργία μιας επιτροπής που θα εισηγείται την ανάγκη λήψης μέτρων σε ειδικές περιπτώσεις. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να τεκμηριώνει επιστημονικά την ύπαρξη μιας έκτακτης κατάστασης λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέτρα που θα προτείνει.

Το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζεται από τις οργανώσεις είναι το πεδίο εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων που θα προτείνει η επιτροπή αυτή: βάσει καταλόγου του Υπουργείου, με τον οποίο διακρίνονται τα λοιμώδη νοσήματα σε μεταδιδόμενα με τον αέρα ή την σεξουαλική επαφή, να οριστεί ότι υγειονομικά μέτρα θα επιβάλλονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις που θα αφορούν νοσήματα που μεταδίδονται με τον αέρα. Στην περίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων να προβλέπεται μόνο η σύσταση από τον αρμόδιο φορέα προς το κοινό και να επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του καθενός εάν θα λάβει υπόψιν του τις συστάσεις ή όχι.

«Υγειονομική Αστυνομία»
 

Ο Υπουργός κατά την εξαγγελία της επαναφοράς της διάταξης είχε κάνει λόγο για «νομικό κενό» που προέκυψε από την κατάργησή της, οπότε έπρεπε να την επαναφέρει μέχρι την διαμόρφωση μιας νέας διάταξης.

Παρόλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτάσσεται στην επαναφορά της ρύθμισης μιλώντας για απουσία νομικού κενού και για επιδίωξη διαμόρφωσης κανονιστικού πλαισίου που θα νομιμοποιεί την ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης.

«Βασικός, όμως, στόχος του  Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης εν γένει, δεν είναι ο περιορισμός  της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, αλλά να εδραιώσει την «Υγειονομική Αστυνομία» ως το αρμόδιο όργανο, το οποίο θα περιορίζει της παροχή ιατρικής φροντίδας  σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, χρήστες  ενδοφλέβιων ναρκωτικών), προωθώντας την ποινικοποίηση της ασθένειας, τη στοχοποίηση, και την καταστολή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου προτείνει ακόμη την κατάργηση των διατάξεων των ά. 58 και ά. 59 του Ν. 4075/2012, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση υγείας ευάλωτων ατόμων αποτελεί αυτοτελή λόγο διοικητικής κράτησης ή και απέλασής τους.

Επίσης, ζητά την κατάργηση του ά. 84 παρ. 1 Ν. 3386/2005, που υποχρεώνει δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές να μη παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, διώκοντας πειθαρχικά και τιμωρώντας όσους προσφέρουν ιατρική φροντίδα, «γιατί με τη διάταξη αυτή προσβάλλεται το δικαίωµα των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην υγεία, στη ζωή και στην αξιοπρέπεια». «Η επιβολή περιορισµών στην αυτονοµία, σε βάρος προσώπων ή ομάδων προσώπων με κριτήριο την ένταξή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως επιβάλουν οι ως άνω διατάξεις, σε συνδυασμό με την Υγειονομική Διάταξη σε βάρος μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαβιούντων σε φτωχές συνθήκες, χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εκδιδόμενων ατόμων, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων συνιστά διάκριση, στοχοποιεί και στιγµατίζει πρόσωπα ή ολόκληρες οµάδες µε πρόσχηµα την προστασία της δηµόσιας υγείας και αντίκειται στο Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο», σχολιάζει η επιτροπή υγείας του κόμματος.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου