Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα διαλυθεί

"Ακροπόλ, κακ ι Γκρέτσια, νι πρανταγιότσα" ή "Η Ακρόπολη, όπως και η Ελλάδα, δεν πωλούνται". Τον τίτλο αυτόν έδωσε το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό κανάλι της Ρωσίας, το Russia 24, στη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία προβλήθηκε χθες. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έδινε τη συνέντευξη έχοντας ως φόντο τον Ιερό Βράχο...
Το ρωσικό κανάλι, που είναι χτισμένο κατ' εικόνα του CNN, πρόβαλε σημειωτέον τρεις φορές μέσα στην ημέρα τη 15λεπτη συνέντευξη, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο συνεντεύξεων του τηλεοπτικού δικτύου με Ευρωπαίους ηγέτες, με θέμα "Η άλλη Ευρώπη", πώς δηλαδή η Ευρώπη των Μνημονίων και της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει... Κάτι που στη Μόσχα το έχουν αντιληφθεί πλήρως, όπως και το ποιες επιπτώσεις έχει η πολιτική αυτή στα δικά τους συμφέροντα.
"Η Ε.Ε. ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει και θα διαλυθεί" προέβλεψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας παραφράζοντας τον Νίκο Πουλαντζά. Και, κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο για "αντιευρωπαϊκή πολιτική", εξέφρασε τη φιλοδοξία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ "η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης".
Αναλυτικά στις απαντήσεις του υπογράμμισε: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη" ήταν μια αποστροφή - κλειδί στη συνέντευξη, για να φθάσει να αποφανθεί ότι η Ε.Ε. ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει καν.
Δεν μπορεί, συνέχισε, να στηρίζεται το οικοδόμημα αυτό στις πολιτικές που δημιουργούν αντιθέσεις μεταξύ των λαών, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά έναντι του ελλειμματικού Νότου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα

"Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα" είπε ακόμη κάνοντας πιο εμφατική, έτσι, την αντιδιαστολή με εκείνους που είναι στην ουσία αντιευρωπαϊστές, αφού επιμένουν στην πολιτική λιτότητας -και εδώ συμπεριέλαβε την Α. Μέρκελ και τις άλλες κυβερνήσεις που ακολουθούν την ίδια πολιτική. Αντιπαραβάλλοντας δε το παλαιό όραμα της Αριστεράς για Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, δεν έκρυψε την ανησυχία του για αναβίωση, τηρουμένων των συνθηκών, της δεκαετίας του '30, με ό,τι ακόμη την ακολούθησε (πόλεμος, φασισμός κ.ο.κ.). "Εμείς είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γι' αυτό δεν ζητάμε έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε και την Ευρωζώνη" επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιθυμεί μια κοινή Ευρώπη το κοινό σπίτι όλων των λαών, όπως είπε χαρακτηριστικά, και όχι μια γερμανική Ευρώπη. Από την κριτική Τσίπρα δεν διέφυγαν εξάλλου οι αδυναμίες της Ευρωζώνης: "Είναι ίσως η μοναδική οικονομική οντότητα παγκοσμίως που, ενώ έχει ένα κοινό νόμισμα χωρίς να έχει μια κεντρική τράπεζα που να μπορεί να προστατεύσει τις περιοχές της οντότητας αυτής από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Φανταστείτε ένα κρατίδιο της ρωσικής ομοσπονδίας να δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις και η κεντρική τράπεζα να μην μπορεί να το προστατεύσει..." ήταν ένα παράδειγμα που έγινε πολύ καλά αντιληπτό από τη ρωσική κοινή γνώμη.
Όπως ήταν φυσικό, μίλησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι μέσα από την ευρωπαϊκή κρίση θα αναδειχθούν νέες δυνάμεις -και εδώ το ελληνικό κόμμα της Αριστεράς του 30% μπορεί να παίξει ρόλο και πέραν των εθνικών συνόρων. Ανέλυσε όμως και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που συνίσταται στο τρίπτυχο διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους - μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων - ρήτρα ανάπτυξης, και όλα αυτά μέσα από μια διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος.
Τέλος, εξήγησε γιατί το μνημονιακό πρόγραμμα σπρώχνει την Ελλάδα και τον λαό της στην καταστροφή με το μη εξυπηρετούμενο χρέος και πώς τα δάνεια καταλήγουν στην εξυπηρέτηση των παλαιότερων.

 www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου