Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και άλλα τέτοια παραμύθια!


Την Κυριακή το βράδυ κατά τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», οι κυβερνητικοί εταίροι υπερψήφισαν τροπολογία με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού αιφνιδιαστικά την έφεραν προς ψήφιση, για την προσωρινή απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποδοχές όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ και 427 ευρώ για νέους κάτω από 25 ετών, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για την μείωση του ήδη κουτσουρεμένου βασικού μισθού.
Σύμφωνα με στοιχεία Ιανουαρίου η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία στην Ευρωζώνη, αφού έχει εκτοξευτεί στο 28%.
 Η τρικομματική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά της αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, αντί να προωθεί λύσεις οι οποίες θα συντελέσουν στην πραγματική μείωση της και στην κοινωνική ένταξη των ανέργων, τους αντιμετωπίζει σαν μια κατηγορία πολιτών «κοινωνικά ευάλωτη» που χρήζει προνοιακής αντιμετώπισης.
Ανεξάρτητα από τη ρητορεία της κυβέρνησης περί ανακούφισης των ανέργων και μείωσης της ανεργίας τα προγράμματα αυτά αποτελούν φορείς διαιώνισης της ανεργίας και της εξαθλίωσης αφού όσοι μετέχουν σε αυτά πρώτον στερούνται οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος (από όσα έχουν απομείνει), δεύτερον η απασχόληση είναι προσωρινή και τρίτον οι μηνιαίες αποδοχές δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση, αφού μηνιαία αμοιβή κάτω των 580 ευρώ είναι παράνομη, μια και ωθεί τον εργαζόμενο σε επίπεδα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με τα προγράμματα αυτά θα ενισχυθούν οι πελατειακοί μηχανισμοί μια και είναι κοινό μυστικό ότι και στο παρελθόν τέτοιου είδους προγράμματα διανέμονταν από βουλευτικά γραφεία. Η τρικομματική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τη φτώχεια και την εξαθλίωση κάποιων ανθρώπων θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων οι οποίοι θα παρακαλούν για ένα πεντάμηνο πρόγραμμα των 470 ευρώ.
Το μνημονιακό κατεστημένο εφευρίσκει αφενός τρόπους για την πλασματική μείωση της ανεργίας αφετέρου εισάγει ένα νέο πρότυπο εργαζομένου, επιχειρώντας να παγιώσει εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής. Επομένως την επόμενη φορά που θα ακούσουμε δηλώσεις του τύπου ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε για το ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προσλήψεων.     

Ελένη Δεδούση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου