Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αύξηση των προσλήψεων τον Απρίλιο με όρους εργασιακού μεσαίωνα

Θετικό ισοζύγιο στις προσλήψεις με όρους εργασιακού μεσαίωνα επ' αφορμής της έναρξης της τουριστικής περιόδου καταγράφηκε τον Απρίλιο με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να πανηγυρίζει.
Όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", το Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, σε σχέση με 65.306 προσλήψεις τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, από τις αναγγελίες πρόσληψης δεν διευκρινίζονται οι όροι απασχόλησης και το περιεχόμενο των συμβάσεων.
Επίσης, τον Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, τον Απρίλιο του 2013 αυξήθηκαν κατά 29.298 οι θέσεις εργασίας, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι η αύξηση ήταν κατά 14.435 θέσεις εργασίας.
Σε επίπεδο διμήνου (Μάρτιος & Απρίλιος 2013), το καθαρό ισοζύγιο ανήλθε στις +38.248 θέσεις εργασίας, έναντι μόλις + 6.871 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάρτιος & Απρίλιος 2012). Σε επίπεδο τετραμήνου (Ιανουάριος – Απρίλιος 2013), το καθαρό ισοζύγιο είναι θετικό κατά + 20.460 θέσεις εργασίας, έναντι μείωσης κατά - 32.691 θέσεις εργασίας το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012).
Σημειώνεται ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από 1.3.2013 καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αποτυπώνοντας, για πρώτη φορά, σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε περιοχή της χώρας κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, τα συγκριτικά στοιχεία με παρελθόντα έτη πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη καθώς μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 η καταγραφή των στοιχείων αυτών γίνονταν χειρόγραφα.
Θετική η ροή απασχόλησης για τον υπουργό Εργασίας
«Τα αποτελέσματα του Απριλίου για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτουν από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συνιστούν μια θετική ένδειξη για τις εξελίξεις στην απασχόληση στη χώρα μας, σε συνέχεια των επιδόσεων του Μαρτίου", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
"Πρόκειται για θετικές ενδείξεις που δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο μήνα, αλλά προκύπτουν τόσο για το πρώτο δίμηνο της εφαρμογής του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", όσο και για το πρώτο τετράμηνο του 2013", πρόσθεσε, για να καταλήξει πως "σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά την εξέλιξη των ροών, ώστε κατά τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συγκυρία και την εποχικότητα των στοιχείων, να είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με την εν δυνάμει παγίωση, αλλά και την κεφαλαιοποίηση αυτών των θετικών τάσεων".
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου