Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Περίθαλψη για λίγους, εικόνα από το μέλλον

Της Αναστασίας Γιάμαλη

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό ή εμπορεύσιμο προϊόν; Στις ΗΠΑ είναι το δεύτερο. Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο επειδή δεν είναι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με μελέτη του American Journal of Public Health. Eπειδή ακριβώς η υγεία είναι εμπόρευμα, επειδή το αόρατο χέρι της αγοράς είναι τόσο αόρατο που δεν κάνει τίποτα, 42% των Αμερικανών ασθενών απέφυγαν να επισκεφθούν τον γιατρό, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Επειδή η υγεία είναι εμπόρευμα, 50 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν λεφτά για ασφάλεια υγείας. Επειδή ακριβώς, η υγεία είναι εμπόρευμα, και δη πολυτελείας, ο Σον Ρέτσι, από το Οχάιο, ενώ ήταν ασφαλισμένος, αναγκάστηκε να πληρώσει 83.900 δολάρια για να θεραπεύσει τον καρκίνο
του. Αναγκάστηκε να περιμένει με ρίγη στη ρεσεψιόν του νοσοκομείου να εγκριθεί η επιταγή που του έγραψε η πεθερά του. Tην ίδια ώρα, το MD Anderson (κέντρο για τη θεραπεία του καρκίνου) μόνο το 2010 είχε κέρδη 531 εκατ. δολάρια και ο πρόεδρός του βγάζει τον χρόνο περί το 1.850.000 δολ.
Δεν είναι τυχαίο που το πρόγραμμα "υγεία για όλους" του προέδρου Ομπάμα, αν και ήταν μια καλή προσπάθεια, δεν πολυάγγιξε τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ιατρική βιομηχανία, άλλωστε, ξοδεψε 5,36 δισ. δολάρια τα τελευταία 25 χρόνια, για να καταφέρει όλα τα παραπάνω μέσω "lobbying". Ενδεικτικά, η βιομηχανία άμυνας και η βιομηχανία αερίου και πετρελαίου έχουν ξοδέψει λιγότερα, 1,53 δισ. δολάρια και 1,3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι ασθενείς δεν κερδίζουν. Όλα αυτά γίνονται για τη "βιωσιμότητα" και την καλή υγεία των ασφαλιστικών, των φαρμακευτικών, των ιδιωτικών ιατρών, των ιδιωτικών νοσοκομείων, των προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού και του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Από το 1997 και μετά, το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνεται συνεχώς αν και το κόστος του δημόσιου συστήματος (medicare) έχει σημειώσει πολύ μικρές μεταβολές. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, η γραφειοκρατία στον τομέα της υγείας κοστολογείται στα 399, 4 δισ. δολάρια, ενώ το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ αναφέρει πως το ιδιωτικό σύστημα υγείας, σπαταλά ετησίως 750 δισ. δολάρια σε απάτες, σε σπατάλες και αναποτελεσματικότητα.
Το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ είναι το πιο ακριβό στον κόσμο, οι επεμβάσεις ρουτίνας κοστίζουν από τρεις έως δέκα φορές περισσότερο από ό,τι στη Βρετανία, στον Καναδά, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Δεν είναι όμως και καλύτερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει το "ό,τι πληρώσεις παίρνεις". Οι ΗΠΑ είναι στην τελευταία θέση του προσδόκιμου ζωής των 17 πλουσιότερων χωρών. Υπάρχει λόγος που κάποιοι αγωνίζονται να παραμείνουν κάποιες παροχές δημόσιες. Είναι οι ίδιοι που αύριο θα πρέπει να κουβαλήσουν κουβέρτες, ορούς και ενέσεις στα ελληνικά -υπό ιδιωτικοποίηση ή συγχωνευμένα- νοσοκομεία. Άλλωστε, το προφίλ των δαπανών υγείας στην Ελλάδα, μοιάζει περισσότερο με των ΗΠΑ παρά με της Ε.Ε.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου