Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Στις 35 χιλιάδες έφτασαν οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στα Ειρηνοδικεία, που ζητούν ακόμη και τη διαγραφή των χρεών τους προς τις τράπεζες, σύμφωνα με το «Εθνος». Στο τέλος του Ιανουαρίου ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 40 χιλιάδες. Επιπλέον, ένα στα τρία δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 περίπου 35 χιλιάδες νοικοκυριά έκαναν αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ανήλθαν στις 40 χιλιάδες.
Από τις 35 χιλιάδες αιτήσεις οι 9,5 χιλιάδες έχουν γίνει στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας. Οι αιτήσεις στο τέλος Αυγούστου ήταν 6.500. Δηλαδή σε διάστημα μόλις 4 μηνών αυξήθηκαν κατά 3.000. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 46%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο ήταν στις 26 χιλιάδες από τις 20 χιλιάδες που
ανέρχονταν τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το συνολικό ύψος των δανείων που ζητούν ρύθμιση ή διαγραφή είναι 4,2 δισ. ευρώ με 5 δισ. ευρώ. Το μέσο δάνειο ανά νοικοκυριό εκτιμάται ότι είναι 120 χιλιάδες ευρώ.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών, σήμερα 1 στα 3 δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά, σύμφωνα με τα «Νέα».
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία να ορίζουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων το 2020.

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου