Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Συμφωνία για κινητικότητα και απολύσεις

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα για το ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση καθώς υπήρξε συμφωνία και πλέον αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών». «Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δει το Eurogroup», προσέθεσε.
Πληροφορίες που επικαλείται το Mega αναφέρουν πως η τρόικα συμφώνησε να δοθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος Ιούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα, εκ των οποίων 2.500 θα είναι σχολικοί φύλακες, που ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, 2.000 θα είναι εκπαιδευτικοί και 500 θα είναι υπάλληλοι υπουργείων.

Ανάλογες λίστας θα πρέπει να ετοιμάζονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι λίστες θα συμπληρωθούν με ακόμα 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 1.500 εκπαιδευτικούς και 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και δήμων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας από 8 σε 12 μήνες με τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ορισμένοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και άλλοι θα απολυθούν. Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν ενδέχεται να αγγίξει το 20% έως 25%.
Διαβάστε επίσης:

Υπενθυμίζεται πως πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν την Παρασκευή ότι στους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας εντάσσονται και οι 5.000 εκπαιδευτικοί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά με τους 3.500 Δημοτικούς Αστυνομικούς – 4.000 κατά ΚΕΔΕ – αυτοί θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για έναν - δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί ο αριθμός που θα απορροφηθεί τελικά. Το ποσοστό αυτών που θα απορροφηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ανέλθει σε 80-90%.


ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μια παράσταση τελείωσε

«Άλλη μια πράξη της θεατρικής παράστασης, με πρωταγωνιστές την τρόικα και τη διακομματική μνημονιακή κυβέρνηση, τελειώνει», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Οι δήθεν μεγάλες διαφωνίες και διαπραγματεύσεις καταλήγουν για άλλη μια φορά σε νέες συμφωνίες και μέτρα για απολύσεις, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων,σε νέους φόρους και μειώσεις μισθών», τονίζει και προσθέτει: «Όσο θα παίζεται αυτό το έργο, ο λαός μας θα ισοπεδώνεται. Πρέπει να τελειώνει μαζί με τους πρωταγωνιστές του».

«Η κυβέρνηση, αντί να επιδίδεται σε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών προκειμένου να βρει τους 12.500 'διαθέσιμους' για απόλυση δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση των 13 δισ. ευρώ που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την ίδρυση, επιτέλους, δημόσιας επενδυτικής τράπεζας ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει πως «οι απολύσεις – με ή χωρίς διαθεσιμότητα – χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσουν στη διάλυση ή υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, δήμους κ.α. που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών».

«Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η διαμόρφωση ενός ακόμη πιο αντιδραστικού και αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, που θα υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Αυτό επιβεβαιώνουν οι προωθούμενες απολύσεις και οι μετατάξεις στην τοπική διοίκηση, που είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας αντιδραστικών αλλαγών που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει και καταλήγει:.

«Ο λαός συνολικά χρειάζεται να αντιπαλέψει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να μην πέσει στην παγίδα του ψεύτικου και επικίνδυνου διαχωρισμού σε «δημόσιους-ιδιωτικούς», «εργαζόμενους- άνεργους». Σα μια γροθιά να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».
«Η τρόικα επιμένει δογματικά στην εφαρμογή των λανθασμένων στοιχείων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει πως «η αποδοχή από την κυβέρνηση ενός διαρκούς συμβιβασμού που δεν θέτει επί τάπητος το ζήτημα των τροποποιήσεων και αλλαγών στην οικονομική πολιτική, είναι μια πολιτική επιλογή που δεν θα δώσει διέξοδο».

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου