Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί εργάτες στο Μπανγκλαντές

Ξεπέρασε τους 1.000 ο αριθμός των νεκρών της εργατικής τραγωδίας στο Μπανγκλαντές. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων της κατάρρευσης πολυώροφο κτιρίου που στέγαζε εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων στη Ντάκα έχουν διαρκέσει μέχρι στιγμής 17 ημέρες. Η ανάσυρση των σορών από τα συνεργία αναμένεται να σταματήσει σήμερα Παρασκευή.
Eπειτα θα αναλάβουν οι εκσκαφείς για την απομάκρυνση των ερειπίων, μετά την οποία δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός.
Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, είχαν βρεθεί 1.021 νεκροί στα ερείπια. Από την κατάρρευση τραυματίστηκαν περίπου 2.500 άνθρωποι. Έχουν διασωθεί 2.437 άνθρωποι. Δεν ήταν καν σαφές πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι στο κτίριο και πόσοι βρίσκονταν εντός τη στιγμή της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με τα συνεργεία, έχουν βρεθεί περίπου 100 σοροί σε κατάσταση αποσύνθεσης και κρατούνται σε πρόχειρο νεκροτομείο που στήθηκε σε κοντινό σχολείο μέχρι να σταλούν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και να αναγνωριστούν με γενετικό υλικό.
Μέχρι τώρα, 648 σοροί έχουν παραδοθεί για ταφή στις οικογένειες των θυμάτων. Ορισμένες που δεν έγινε δυνατό να ταυτοποιηθούν τάφηκαν από τις αρχές.
Συνολικά οκτώ άτομα έχουν συλληφθεί ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, ενώ οι ειδικοί που επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί κατώτερης ποιότητας υλικά για την κατασκευή του κτιρίου.

Λουκέτο σε εργοστάσια
Ενώ η τραγωδία συγκλονίζει τη χώρα, το Μπανγκλαντές σπεύδει να πάρει μέτρα για την ασφάλεια στον βασικό για την οικονομία τομέα της υφαντουργίας. Μετά τις διαμαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών, οι Αρχές άρχισαν να δίνουν αποζημιώσεις στα θύματα της τραγωδίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις μισθούς, ή περίπου 120 ευρώ: πολλοί πληρώνονταν μόλις με το βασικό μισθό των περίπου 30 ευρώ τον μήνα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έκλεισε 18 εργοστάσια υφαντουργίας για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για 16 εργοστάσια που έκλεισαν στην πρωτεύουσα Ντάκα και άλλα δύο στην Τσίταγκονγκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Επιπλέον υπό τον φόβο ότι οι δυτικές εταιρείες θα καταργήσουν τους προμηθευτές τους από το Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία νέαςερευνητικής επιτροπής η οποία θα επιθεωρήσει τα περίπου 4.500 υφαντουργικά εργοστάσια αναζητώντας ενδεχόμενα κατασκευαστικά προβλήματα. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο υπουργός Υφαντουργίας.

Ματωμένη γραμμή παραγωγής
Η Χασίνα Άχκτερ είναι 18 ετών. Εργαζόταν στον έκτο από τους οκτώ ορόφους του εργοστασίου που κατέρρευσε στο Μπαγκλαντές. Ήταν από τους τυχερούς. Δύο ώρες αργότερα τα σωστικά συνεργεία την εντόπισαν. Είχε τραυματιστεί στο πόδι. Ο σύζυγός της δεν ήταν τόσο τυχερός. Ανασύρθηκε νεκρός εννιά ημέρες αργότερα. Ένας από τους χίλιους.
«Δεν μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινα όντα» λέει η 18χρονη. Τα στοιχεία την δικαιώνουν. Οι εργάτες στοιβάζονται σε εκατοντάδες εργοστάσια, που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, ως «γρανάζια» της μηχανής που έχει δώσει εκρηκτική ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Eκείνη, όπως και οι περισσότεροι από τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας που εργάζονται σε αυτή τη βιομηχανία (το 80% των οποίων είναι γυναίκες), έπαιρνε 51 δολάρια το μήνα. Εκτιμάται πως από τη δική τους δουλειά το Μπαγκλαντές κερδίζει 20 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία ανάλογη τραγωδία στη χώρα. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το εργοστάσιο στο οποίο εργάζονταν δεν διέθετε εξόδους κινδύνου. Τα περισσότερα εργοστάσια ρούχων δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Δεν διαθέτουν πυροσβεστήρες, τα κτίρια είναι παλιά και με επικίνδυνες φθορές, ενώ και τα μηχανήματα που δεν συντηρούνται συχνά κοστίζουν ζωές.
Την ίδια ώρα, το Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη δύναμη στον κόσμο στις εξαγωγές ρούχων, πίσω από την Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου