Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μπαγκλαντές: Το κτίριο που κατέρρευσε δεν προοριζόταν για βιοτεχνίες

Για να φιλοξενήσει γραφεία και καταστήματα και όχι βιοτεχνίες , είχε σχεδιαστεί το κτίριο του κατέρρευσε στην Ντάκα στα τέλη Απριλίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 550 άνθρωποι. Επιπλέον είχε σχεδιαστεί για να έχει έξι επίπεδα και όχι εννιά, αναφέρει ο αρμόδιος αρχιτέκτονας.
Είχε σχεδιαστεί για εμπορικό κέντρο και για φιλοξενήσει γραφεία και όχι βιοτεχνίες ρούχων, αποκάλυψε ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε.
Ο Μασούντ Ρεζά, γνωστός αρχιτέκτονας στο Μπαγκλαντέτς και καθηγητής Πανεπιστημίου, δήλωσε πως αισθάνθηκε «οδύνη και αγωνία» βλέποντας εικόνες στην τηλεόραση των εργατών στις βιοτεχνίες που στεγάζονταν στο κτίριο παγιδευμένους στα ερείπια να ζητούν βοήθεια.
Το γραφείο του Ρεζά είχε σχεδιάσει το Ράνα Πλάζα το 2004 και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έξι επίπεδα και όχι εννιά. Το κτίριο δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει το μεγάλο βάρος των μηχανών και των γεννητριών που βρίσκονταν στις βιοτεχνίες, διευκρίνισε ο αρχιτέκτονας.
«Όταν μας ανέθεσαν την κατασκευή του κτιρίου, ο ιδιοκτήτης και ο εργολάβος δεν μας είπαν ποτέ πως τα δάπεδα θα πρέπει να αντέχουν βιοτεχνίες ενδυμάτων», επισήμανε ο 42χρονος αρχιτέκτονας. «Αν το ξέραμε, η σύλληψη και η κατασκευή θα ήταν διαφορετικές, περισσότερο ενισχυμένες».
«Εμείς σχεδιάσαμε ένα κτίριο έξι ορόφων με ένα ημιυπόγειο, με καταστήματα στους πρώτους τρεις ορόφους και γραφεία στους υπόλοιπους. Δεν ετέθη ποτέ θέμα το κτίριο να είχε εννιά ή δέκα ορόφους», τόνισε.
Περίπου 3.000 εργάτες βρίσκονταν στο Ράνα Πλάζα όταν κατέρρευσε στις 24 Απριλίου προκαλώντας την χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στο Μπαγκλαντές.
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 550 νεκρούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Σαζάντ Χοσάιν. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί αφού στα ερείπια έχουν εντοπιστεί και άλλα πτώματα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ερευνητές, οι δονήσεις από τις μεγάλης ισχύος γεννήτριες προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου, που είχε ήδη υποστεί ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου