Κυριακή, 5 Μαΐου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit)


Στις 7 και 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Εναλλακτικής Συνόδου των Ευρωπαϊκών Κινημάτων – «ALTER SUMMIT», στο Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ. Η πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου ανήκει σε πολλά ευρωπαϊκά συνδικάτα και κινήματα

Η Εναλλακτική Σύνοδος είναι  μια δικτύωση ευρωπαϊκών κινημάτων για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στον κόσμο της εργασίας και στις κοινωνίες. 
Συγκροτήθηκε τον περασμένο χρόνο, ενώ η πρόταση για τη Σύνοδο του Ιουνίου έγινε τον Νοέμβριο του 2012 στη συνάντηση της Φλωρεντίας.
Η επιλογή της Ελλάδας για τη σύγκληση της Συνόδου αυτής έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού την περίοδο που διανύουμε, η Ελλάδα είναι το εργαστήρι εφαρμογής των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και ταυτόχρονα εργαστήρι κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων
και αγώνων.
Στη σύνοδο της Αθήνας θα ψηφιστεί το Μανιφέστο των Λαών της Ευρώπης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και τις επιπτώσεις της, και με προτάσεις που εκφράζουν το όραμα των κινημάτων για την Ευρώπη, για την ανάπτυξη με οικολογική διάσταση, για το ρόλο των τραπεζών και τα κοινωνικά δικαιώματα, για την ισότητα των δύο φύλων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και τον αγώνα εναντίον της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού.
Η σύνοδος της Αθήνας θα κλείσει με μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τα αυξανόμενα φαινόμενα φασισμού και νεοναζισμού.
Ήδη στην ευρωπαϊκή επιτροπή προετοιμασίας συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς, μεταξύ των οποίων μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, Ινστιτούτα που συνδέονται με τις δράσεις εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οργανώσεις όπως η ATTAC, το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (Anti Poverty Network), η CADTM (Επιτροπή για την Ακύρωση το Χρέους του Τρίτου Κόσμου), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οικολογικά, περιβαλλοντικά δίκτυα, κοινωνικά κινήματα, κινήματα πλατειών, “αγανακτισμένοι”, οργανώσεις δικαιωμάτων, διεθνείς και εθνικές φεμινιστικές οργανώσεις, κινήματα αλληλεγγύης, κινήματα ανέργων, μεταναστευτικές συλλογικότητες και αντιρατσιστικά κινήματα. Επίσης συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις από την Ελλάδα, και αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση συμμετοχής από μεγάλα ελληνικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, τα οποία παρακολουθούν από την αρχή τη διαδικασία. Τα μέλη μέχρι στιγμής θα τα βρείτε στον παρακάτω ιστότοπο: http://www.altersummit.eu/alter-summit/article/members?lang=en 
Θα πραγματοποιηθούν 15 περίπου θεματικές συνελεύσεις. Ενδεικτικά συνελεύσεις που αφορούν την αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, το νέο φασισμό στην Ευρώπη και το Κράτος καταστολής, την ισότητα των δύο φύλων, το δημόσιο χρέος και πολιτικές αντιμετώπισης του, την εξωτερική πολιτική και τις διαδικασίες των οικονομικών επεμβάσεων, το κράτος πρόνοιας, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα εργατικά δικαιώματα κ.α.
Πολιτικά κόμματα δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στη διοργάνωση, προσκαλούνται όμως να τη στηρίξουν όσα από αυτά συμμερίζονται τους στόχους της. Ήδη τη στηρίζουν πολλά κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και άλλα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επίσης το Alter Summit, μιας και έχουμε την τύχη να φιλοξενείται το κινηματικό αυτό γεγονός στη χώρα μας, και καλεί τα μέλη του που βρίσκονται σε συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν για την επιτυχία του,  και για τη συμμετοχή των οργανώσεών τους σε αυτήν. Επίσης υπογραμμίζουμε ότι η οργανωτική προετοιμασία είναι πολύ απαιτητική, συνεπώς η προσφορά των μελών μας απαραίτητη, ώστε η στήριξή μας να μη μείνει μόνο στα λόγια.
Το Alter Summit της Αθήνας, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς για τα ευρωπαϊκά κινήματα και να αποτελέσει μια νέα, αναβαθμισμένη αφετηρία αντίστασης. Όσες οργανώσεις και δίκτυα συμμετείχαμε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ έχουμε ήδη καταλάβει την ανεκτίμητη αξία των διεθνών κινητοποιήσεων, και καλούμαστε να δώσουμε δυναμικό παρών και σ’ αυτή τη διοργάνωση.
Σας καλούμε να συμμετέχετε και στην οργανωτική επιτροπή που προετοιμάζει την εναλλακτική σύνοδο, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά σας, στα παρακάτω τηλέφωνα ή email.
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οργανώσεις - φορείς που συμμετέχουν ή είναι παρατηρητές, βλ. www.altersummit.euΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου