Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Η κρίση θα επιδεινωθεί το 2013 θεωρούν οι 3 στους 4 Ευρωπαίους

Οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στη χώρα τους πρόκειται να επιδεινωθεί εντός του 2013, σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του διαφημιστικού ομίλου Publicis, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ζοφερή κατάσταση και ένα δύσκολο μέλλον». «Πρωταθλητές της απαισιοδοξίας» εμφανίζονται οι Γάλλοι.
Η Publicis, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα της διαφήμισης σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσίευσε σήμερα ένα έγγραφο 110 σελίδων με τίτλο «Ευρώπη 2013, μια ήπειρος που παραπαίει». Στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία της ποσοτικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι Ipsos/CGI τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε δείγμα 6.000 πολιτών από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία, καθώς και στοιχεία της ποιοτικής έρευνας που διεξήγαγε το εργαστήριο μελετών FreeThinking σε δείγμα 400 μελών πέντε κοινοτήτων σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.
«Η κατάσταση είναι ζοφερή, το μέλλον φραγμένο, η εμπιστοσύνη στους εθνικούς θεσμούς μειώνεται και οι θεσμοί της Ευρώπης είναι απόντες. Αλλά αυτό που δημιουργεί ακόμη περισσότερο εντύπωση είναι η ρήξη ανάμεσα στον βορρά και στον νότο», σημειώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Publicis, Μορίς Λεβί, στο προοίμιο της μελέτης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το75% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η κρίση στη χώρα τους θα επιδεινωθεί εντός του έτους. Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι, με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτοξεύεται στο 85%, ενώ το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πολύ». «Υπ' αυτό το πρίσμα είναι οι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη» σημειώνεται στην μελέτη.
«Και οι ίδιοι οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς», με το 73% να αναμένει την επιδείνωση της κατάστασης στη δική τους χώρα. Μικρότερο ποσοστό πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Πολωνία (60%).
Οι Ισπανοί είναι λιγότερο απαισιόδοξοι. Καθώς έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, ένα σημαντικό ποσοστό τους εμφανίζεται να πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν, ενώ το 40% θεωρεί ότι η κρίση θα αρχίσει να εξασθενεί το προσεχές διάστημα.
Στους πληθυσμούς αυτών των έξι χωρών, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι μια περιρρέουσα απαισιοδοξία (45%), μια λανθάνουσα ανησυχία (36%), καθώς και παραίτηση (32%) και οργή (32%).
Ερωτηθέντες σχετικά με το προσωπικό τους μέλλον, οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους το θεωρούν «ανοιχτό» (61%). Το 39% θεωρεί ότι το περιμένουν εμπόδια, με ένα 5% να κάνει λόγο για «ανυπέρβλητους φραγμούς». Μόνο στην Γαλλία (51%) και στην Ιταλία (55%) η πλειοψηφία θεωρεί ότι την περιμένουν εμπόδια και σοβαρές δυσκολίες στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου