Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΗΠΑ: Αθώος σαράντα χρόνια φυλακισμένος στην απομόνωση

Την απελευθέρωση του Albert Woodfox, που έχει περάσει σαράντα χρόνια στην απομόνωση στη φυλακή, διέταξε για μία ακόμη φορά ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία της Λουιζιάνα, στις ΗΠΑ. Ο Woodfox και ο Herman Wallace, εκ των κρατούμενων των «Αγκόλα 3» είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός φρουρού φυλακών. Όμως οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους, ισχυρίζονται πως τιμωρήθηκαν εξαιτίας του πολιτικού τους ακτιβισμού.


 Οι Μαύροι Πάνθηρες (1966-1982) ήταν αφροαμερικανική επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση στις ΗΠΑ. Η οργάνωση κέρδισε διεθνή φήμη μέσα από τη συμμετοχή της στο κίνημα της «Μαύρης Δύναμης» τη δεκαετία του 1960 και 1970.
Woodfox, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, ίδρυσε μέσα στη φυλακή μία υπό-ομάδα της οργάνωσης, με την ονομασία «Αγκόλα 3». Το 1972, ενώ ήταν κρατούμενος στο σωφρονιστικό ίδρυμα μεγίστης ασφαλείας της Λουιζιάνα - γνωστό ως φυλακές «Αγκόλα» - κατηγορήθηκε μαζί με τον Herman Wallace για τη δολοφονία ενός φύλακα.
Την Τρίτη, ο ίδιος ομοσπονδιακός δικαστής που διέταξε την απελευθέρωση του Woodfox το 2008, αποφάνθηκε ξανά ότι ο Woodfox πρέπει να αφεθεί ελεύθερος καθώς υπήρξε φυλετική διάκριση κατά την επανεκδίκασή του. Ήταν η τρίτη φορά που η καταδίκη του Woodfox έχει ανατραπεί, αλλά οι εισαγγελείς πάντα κατέφερναν να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις. Η πολιτεία, αναμένεται να ασκήσει έφεση εκ νέου για να τον κρατήσει πίσω από τα κάγκελα.
Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα,  ο ομοσπονδιακός δικαστής James Brady αποφάνθηκε ότι το δικαστήριο που εκδίκασε τον Woodfox βρισκόταν υπό την επιρροή φυλετικής διάκρισης. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση πιστεύουν ότι η πολιτεία της Λουιζιάνα, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, James Caldwell, θα ασκήσει ξανά έφεση, προσπαθώντας να κρατήσει τον Woodfox στην απομόνωση, σε συνθήκες που η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει ως σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

 http://www.democracynow.org/2013/2/28/after_40_years_in_solitary_in


Η λεγόμενη φυλακή «Αγκόλα», ένα τεράστιο συγκρότημα με 5.000 και 1.800 εργαζόμενους, βρίσκεται στην αγροτική Λουιζιάνα, στην περιοχή μίας πρώην φυτείας σκλάβων, και πήρε το όνομά της από την αφρικανική χώρα, καθώς αποτελούσε τόπο προέλευσης πολλών σκλάβων.

Ο Woodfox και ο συγκρατούμενός του, Herman Wallace, βρίσκονταν ήδη στη φυλακή για μικρότερα εγκλήματα, όταν τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στην υπόθεση δολοφονίας ενός φρουρού το 1972. Οι δύο είχαν ιδρύσει μια υπο-οργάνωση των Μαύρων Πανθήρων μέσα στη φυλακή «Αγκόλα» το 1971, καταγγέλλοντας τις διακρίσεις, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τους συστηματικούς βιασμούς και τη σεξουαλική δουλεία που δέχονταν πολλοί από τους κρατούμενους στη συγκεκριμένη φυλακή. Έτσι δημιουργήθηκαν οι «Αγκόλα 3».

Στο βίντεο υπάρχει απόσπασμα με τον ίδιο τον Woodfox να μιλάει από ένα καρτοτηλέφωνο των φυλακών:
«Αν o σκοπός είναι υψηλός, μπορείς να κρατήσεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Και σκέφτηκα ότι ο σκοπός μου, τότε και τώρα, ήταν υψηλός, ως εκ τούτου ποτέ δεν θα μπορούσαν να με σπάσουν. Μπορεί να με λυγίσουν λίγο. Μπορούν να μου προκαλέσουν πολύ πόνο. Μπορούν ακόμα και να πάρουν τη ζωή μου. Αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να με σπάσουν».
Η πλησιέστερη πόλη στις φυλακές «Αγκόλα» είναι η St. Francisville. Εκεί παραπέμφθηκαν σε δίκη οι Albert Woodfox και Herman Wallace τον Μάιο του 1972. Εκείνη την εποχή, ο τοπικός πληθυσμός θρηνούσε για τη δολοφονία του φρουρού των φυλακών, Brent Miller.
Όπως περιγράφει η αδελφή του Herman Wallace στο ντοκιμαντέρ «In the Land of Free»:  Στο δικαστήριο ο Wallace είπε στον δικαστή:
«Μπορώ να σας κάνω μία ερώτηση; Πού είναι οι μαύροι άνθρωποι;». Δεν υπήρχε ούτε ένας μαύρος ανάμεσα στους δικαστές. Έτσι, ο δικαστής είπε, «πάρτε τον από εδώ. Βγάλτε τον έξω».
Η πολιτεία απέρριψε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έφερε στο φως η υπεράσπιση των δύο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία απτή απόδειξη ότι αυτοί οι άντρες διέπραξαν τη δολοφονία του φρουρού.

Σε ένα ακόμη απόσπασμα όσων είπε ο Albert Woodfox μιλώντας τηλεφωνικά από τη φυλακή, αναφέρεται:
«Πρωταρχικός στόχος μας είναι η μπροστινή θύρα. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε και ουσιαστικά μαχόμαστε για την ελευθερία μας. Αγωνιζόμαστε για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι φυλακιστήκαμε για ένα φόνο, για τον οποίο είμαστε εντελώς και ολοκληρωτικά αθώοι, στην πραγματικότητα».
Σημειώνεται ότι ακόμη και η χήρα του δολοφονημένου φρουρού αναρωτιέται αν οι δύο εκ των «Αγκόλα 3» είναι όντως ένοχοι.

Πηγή: Democracy Now via http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου