Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Η κοινωνία διαλύεται - Τα έσοδα καταρρέουν - Φέρνουν νέα μέτρα

Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και της τρόικας. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην φτώχεια και την ανέχεια, αλλά και ότι ενώ διαλύει τα πάντα, αδυνατεί να πιάσει τους στόχους του οικονομικού προγράμματος της και βρίσκεται για ακόμη μία φορά προ της λήψεως νέων μέτρων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση κατά 9,3% των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους). 
Σχετικά με το ζήτημα, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Γιάννης Μηλιός, δήλωσε: 
"Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες ενός νέου επεισοδίου της σειράς «εμπορίου ελπίδας» που σκηνοθετεί η κυβέρνηση, με κύριο πρωταγωνιστή το οικονομικό της επιτελείο.
Ενώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους είναι μειωμένα κατά 9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και χαμηλότερα κατά 241 εκατ. € (προ επιστροφών φόρων) από τους επικαιροποιημένους στόχους, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα.

Το νέο «θαύμα» του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται:

- στη μείωση των πρωτογενών δαπανών, για τις οποίες αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αναλυτικά στοιχεία, και κυρίως εάν διατηρείται το φαινόμενο τακτικής μηδενικής ή/και περιορισμένης εκτέλεσης επιμέρους –  κρίσιμων για την κρατική λειτουργία –  δαπανών,
- στον εκ νέου περιορισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 133 εκατ.€,
- στη διατήρηση της πρακτικής μειωμένων επιστροφών φόρων κατά 267 εκατ.€ και
- στο γεγονός είσπραξης μέρους των φόρων παλαιοτέρων ετών (φόροι εισοδήματος 2011 + 222 εκατ.€ και ακίνητης περιουσίας 2010 +108 εκατ.€) τον Ιανουάριο του 2012.
Αποδεικνύεται, έπειτα και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ότι μοναδική προτεραιότητα των κυβερνώντων αποτελεί ο καλλωπισμός των αριθμών, αντί της ικανοποίησης βασικών αναγκών της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.
Η αποτυχία στο σκέλος των εσόδων (κυρίως σε εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ) αντικατοπτρίζει τον βαθμό της ύφεσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών βαρών των υπόχρεων προσώπων.  
Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων προς κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Πρέπει να τονισθεί ότι η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, προχώρησε ήδη στην πρόσθεση βαρών για το τρέχον έτος όπως αποδεικνύεται από το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ 2013-2016) που κατατέθηκε στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Δυστυχώς, για τους έλληνες πολίτες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, λόγω και της εσκεμμένης υποεκτίμησης της ύφεσης πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική της. 
Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η εφαρμογή του προγράμματος που προκύπτει από το μνημόνιο της καταστροφής. Η άμεση ακύρωσή του είναι επιτακτική ανάγκη για τη διακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία."   
    
Εφοριακοί: Η κατάρρευση των εσόδων έχει αιτίες και υπευθύνους! 

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για τα έσοδα του Ιανουαρίου, καταγράφουν με τον πλέον σαφή τρόπο, μια σκληρή πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, η ΠΟΕ –ΔΟΥ επισημαίνει : 
1.  Οι ευθύνες για την κατάρρευση αυτή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ! Οι ευθύνες είναι στην βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών (αντί για την ενίσχυσή τους, όπως ακόμη και η Τρόϊκα ζητά πλέον), στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού κλπ, τακτικών και προληπτικών ελέγχων κλπ.  
2.  Σε ποιά χώρα του κόσμου η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θέτει συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες (και με βάση αυτούς τους στόχους καθαιρεί ή μετακινεί υπαλλήλους) ενώ  η ίδια διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα, να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε …….απλές αστοχίες ; 
3.  ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του, την οποία ακολουθεί πιστά. Η εμπάθεια συμβούλων του για τις φορολογικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του. Η πολύχρονη (από τη δεκαετία του 1990) προϋπηρεσία του, σε θέσεις ευθύνης, επιτροπές κλπ στο Υπουργείο Οικονομικών ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ, ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Τον καλούμε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.
4.  Η ΠΟΕ –ΔΟΥ για μια φορά ακόμη, επαναφέρει τις προτάσεις της (Δελτίο Τύπου 28.6.2012 και 31.1.2013) για τα θέματα των χρεών και της φορολογικής πολιτικής. Αν κάποιοι είχαν ακολουθήσει, την σοβαρότητα, την επιστημονική ανάλυση και την εμπειρία μας, σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΗ την απώλεια εσόδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου