Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εργαζόμενοι Βιομηχανικής Μεταλλευτικής: Εμείς μπορούμε...

Οι 70 εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευματικής (ΒΙΟΜΕ) θέτουν την ερχόμενη εβδομάδα σε επαναλειτουργία το εργοστάσιο, ανοίγοντας έτσι νέους, αυτοδιαχειριστικούς ορίζοντες, στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, εν μέσω κρίσης. Η ΒΙΟΜΕ που ήταν θυγατρική εταιρεία της Φίλκεραμ - Johnson, εγκαταλείφθηκε όταν η μητρική εταιρία κήρυξε πτώχευση τον Μάιο του 2011, προχωρώντας σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους.
Τον Οκτώβριο του 2011 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και με συναίνεση και του συνδίκου, ανέλαβαν οι ίδιοι τη διαχείριση του εργοστασίου και αναμένουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομικά η πρωτοβουλία τους, αρνούμενοι ουσιαστικά να αφεθούν στη μακροχρόνια ανεργία και την απόγνωση. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από την προσεχή εβδομάδα θα διαθέτουν κάποια αποθέματα προϊόντων και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να ξεκινήσει η
παραγωγή.
Το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα των εργαζομένων χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, αλλά και την επέκταση του επιδόματος επίσχεσης για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να γίνει οικονομικά αυτοδύναμο.
"Ήρθε η ώρα να ξαναλειτουργήσει η Βιομηχανική Μεταλλευτική -όπως και κάθε άλλο εργοστάσιο που έκλεισε, πτώχευσε ή απολύει- από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας δεν πρέπει να παραμείνει στη Βιομηχανική Μεταλλευτική, αλλά να αγκαλιαστεί από το σύνολο της κοινωνίας", σημειώνει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη

"Όταν τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι άνεργοι πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια και η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας καταδικάζεται σε φτώχεια και εξαθλίωση από την κυβέρνηση της τρόικας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., το αίτημα να περάσουν τα εργοστάσια στους εργάτες είναι η αναγκαία απάντηση στην καταστροφή που βιώνουμε κάθε μέρα. Η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος για να κερδίσουμε. Η ανάληψη της λειτουργίας του εργοστασίου με όρους αυτοδιαχείρισης και εργατικού ελέγχου και η ισοτιμία στη συμμετοχή και τη λήψη των αποφάσεων είναι τα όπλα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους ώστε να κάνουν την 'αυτό-οργάνωση' και την 'αλληλεγγύη' βασική τους δύναμη ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές", προσθέτει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου