Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ίχνη αίματος στη νότια Ευρώπη αφήνει η γερμανική πολιτική λιτότητας, λέει το Die Linke

Γερμανοί πολιτικοί ευθύνονται για τις αυτοκτονίες, λόγω οικονομικής κρίσης, στον ευρωπαϊκό Νότο, κατήγγειλε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Μίχαελ Σλεχτ, υπεύθυνος για θέματα οικονομίας, προκαλώντας τις θυελλώδεις αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών.
Τόνισε πως η γερμανική πολιτική λιτότητας αφήνει πίσω της «ίχνη αίματος» και έστρεψε τα πυρά του κατά της γερμανικής κυβέρνησης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Ο Μ.Σλεχτ είπε ότι με την πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση, SPD και Πράσινοι, οδηγούν στην αυτοκτονία πολλούς ανθρώπους, σε χώρες που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση.
«Πρόκειται για σκάνδαλο» είπε.
Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς είχε, στο πλαίσιο συνεντεύξεών του, καταστήσει συνυπεύθυνους για τις αυτοκτονίες στη νότια Ευρώπη το SPD και τους Πράσινους -προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δύο κομμάτων.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, δήλωσε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί «είναι υπεύθυνοι - ίσως θεωρούν ότι δεν είναι για τις αυτοκτονίες ανθρώπων στη νότια Ευρώπη. Για μας αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που με λυπεί πραγματικά».
«Όποιοι μιλούν για ίχνη αίματος και για ευθύνες σχετικά με τις αυτοκτονίες κάνουν φθηνή προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Κέρστιν Αντράε.
«Μας απασχολεί όλους μας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη» πρόσθεσε.
Η γενική γραμματέας του SPD, Αντρέα Νάλες, είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Λαφοντέν, χαρακτηρίζοντάς τες «απεχθή πράξη απελπισίας» στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Σαξωνία.
«Στη μάχη του υποβιβασμού φαίνεται ότι ο Λαφοντέν, κρίνει ότι τα πάντα είναι σωστά -όσο πιο ασήμαντο το Αριστερό Κόμμα, τόσο πιο ανεύθυνο» δήλωσε η Νάλες στην Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν από 677 το 2009 σε 927 το 2011.
Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί γι' αυτό υπεύθυνος ένας μόνο παράγοντας, όπως η κρίση.

Πηγή: in.gr via left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου