Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τη ΝΕΡΙΤ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τα απαράδεκτα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα ΝΕΡΙΤ και δήλωσαν ότι η εφαρμογή του θα σημάνει την απώλεια πολλών δημοσιογραφικών θέσεων εργασίας και θα δημιουργήσει έναν υποβαθμισμένο αθηνοκεντρικό οργανισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον σχηματισμό της ΝΕΡΙΤ, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2014, με μόλις 132 δημοσιογράφους στο δυναμικό της.
Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η ΝΕΡΙΤ θα είναι «ένα ελληνικό BBC», η ΔΟΔ και η ΕΟΔ εκτιμούν ότι ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων του νέου σχήματος σημαίνει ότι αυτό δεν θα διαθέτει τη δυνατότητα να είναι ένα σχήμα ανεξάρτητο, πολυφωνικό και προσανατολισμένο στην ποιότητα. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να είναι ένας προσηλωμένος στην Αθήνα οργανισμός χωρίς δυνατότητα να εστιάσει σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.
Επιπλέον, η ΔΟΔ και η ΕΟΔ επισημαίνουν ότι περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας, τις οποίες διατηρούσαν εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών με πολλά χρόνια εμπειρίας στην ΕΡΤ, θα εξαφανιστούν. Για τον λόγο αυτό, το νέο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία στην παραγωγή ποιοτικού προγράμματος, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστικό με το πρόγραμμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ πιθανό μεγάλο μέρος του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής, μολονότι τον περασμένο Ιούνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εταιρίες αυτές «αμαρτωλές».
«Μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ και τη σιωπή που ακολούθησε επί οκτώ μήνες, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει έναν νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα περιορίζεται στα στοιχειώδη, απλώς για να δικαιολογήσει την είσπραξη ανταποδοτικού τέλους από το κοινό», δήλωσε οπρόεδρος της ΔΟΔ, Jim Boumelha. «Συμπαραστεκόμαστε στα μέλη μας στην Ελλάδα, που καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της και να εγκαινιάσει νέο κύκλο διαβούλευσης με τις ελληνικές Ενώσεις Συντακτών, τον πολιτικό κόσμο και όλους όσους αφορά το θέμα, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα».
Τα μέλη της ΔΟΔ και της ΕΟΔ στην Ελλάδα εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ηγέτες των αντιπολιτευτικών κομμάτων, τόνισε ότι η ΝΕΡΙΤ θα είναι ένα κακέκτυπο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, που κυριολεκτικά καταδικάζει στη σιωπή όλες τις περιοχές εκτός της πρωτεύουσας.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) αμφισβητεί με ανακοίνωσή της τη διαδικασία στελέχωσης της ΝΕΡΙΤ, υποστηρίζοντας ότι ήταν αδιαφανής και ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται ευνοούν υποψηφίους χωρίς εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εις βάρος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) επισήμανε ότι η δημόσια ενημέρωση στην περιφέρεια θα ακυρωθεί από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς ο σταθμός της Θεσσαλονίκης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα, θα έχει μόλις 15 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων.
Υποστηρίζοντας τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Mogens Blicher-Bjerregår, ζήτησε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU) να απορρίψει την αίτηση εγγραφής της ΝΕΡΙΤ με την παρούσα μορφή της και δήλωσε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αυτά τα απαράδεκτα σχέδια και να επανεξετάσει πολύ σοβαρά το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παίρνοντας αποφάσεις που θα οδηγούν σε σημαντικές βελτιώσεις, θα είναι απροκατάληπτες και δεν θα εξαιρούν έμπειρους και σκληρά εργαζόμενους δημοσιογράφους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου