Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η Διεθνής Αμνηστία για τον… Παστίτσιο

Ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του 29χρονου μπλόγκερ Φίλιππου Λοΐζου (γνωστού ως «Γέροντα Παστίτσιο») σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για «προσβολή θρησκεύματος».
Αναλυτικά, στη δημόσια δήλωσή της η οργάνωση αναφέρει
Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, αφότου δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε έναν 29χρονο μπλόγκερ σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για «προσβολή θρησκεύματος». Ο Φίλιππος Λοΐζος είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο.
Ο αποθανών μοναχός χαίρει του σεβασμού πολλών ορθοδόξων πιστών στην Ελλάδα για την πνευματική διδασκαλία και τις προφητείες του. Στη σελίδα του στο Facebook, o Φίλιππος Λοΐζος υποκατέστησε το όνομα και το πρόσωπο του μοναχού με παστίτσιο, και ασκούσε κριτική στην εκμετάλλευση των προφητειών του μοναχού από ελληνικές ορθόδοξες ιστοσελίδες.
Ο μπλόγκερ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το νόμο του 1951 περί βλασφημίας για «κακόβουλη βλασφημία» και «προσβολή θρησκεύματος», και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με αναφορές, η σύλληψή του πυροδοτήθηκε, όταν ο Χ. Παππάς, βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», έθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ερώτηση σχετικά με τη σελίδα του «Γέροντα Παστίτσιου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας. Τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους. Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2013 ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχισυντάκτης του ερευνητικού περιοδικού HOT DOC και δημοσιογράφος, παραπέμφθηκε σε δίκη για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής. Αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2012 και στο δεύτερο βαθμό τον Νοέμβριο του 2013.
Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να επαναλάβει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό. Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,«η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης». Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, επίσης, τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου