Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Σκηνικό κατάρρευσης

Από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές στις εφορίες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ως προς την οποία δόθηκε παράταση μέχρι αύριο. Αλλά το taxisnet έπεσε, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάλληλοι να τους καλούν να επανέλθουν την Τρίτη, αφού η Δευτέρα είναι αργία, ενώ ο γγ δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρηςσυστήνει να επιλέγονται οι τράπεζες.
Της Αγγελικής Σπανού
Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, πρόκειται για συμπτώματα κατάρρευσης.Ισχύει ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με ηλεκτρονικές πληρωμές και δεν φταίνε που δεν είναι «εκπαιδευμένοι», όπως ισχύει ότι σε μια συγκυρία εφιαλτικής υπερφορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους το κράτος συμπεριφέρεται σαδιστικά προκαλώντας την απόλυτη εξουθένωση σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν άλλα και για να το κάνουν πρέπει να περάσουν μέσα από μια εξοντωτική διαδικασία.
Δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση από τις αρμόδιες αρχές για τους λόγους για τους οποίους έπεσε το taxisnet, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός ανορθολογισμός ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Το σημαντικότερο είναι ότι τιμωρούνται οι πολίτες χωρίς να έχουν καμία ευθύνη και δίνουν μάχη για να προσπεράσουν διαδικαστικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων δεν εξαρτάται από τους ίδιους. Γεγονός είναι ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς έπεσε το σύστημα στις εφορίες με αποτέλεσμα να υπενθυμιστεί τι ακριβώς υπάρχει πίσω από το αισιόδοξο σκηνικό που προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση: Υπάρχει διάλυση.
Η αντίστιξη αυτής της τριτοκοσμικής εικόνας με τους πανηγυρισμούς για την ελληνική προεδρία της ΕΕ είναι εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα πρωταγωνιστήσει στο κοινοτικό πλαίσιο, ενώ έχει αρχίσει ήδη να μοιράζει το πρωτογενές πλεόνασμα, η επίτευξη του οποίου θα επισημοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο. Αλλά η πραγματική ζωή έχει τη δική της δυναμική και τα προβλήματα είναι αδυσώπητα. Το 2014 φέρνει μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ για χιλιάδες ασφαλισμένους και νέα φορολογικά βάρη, τα οποία δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς χωρίς τη βοήθεια λογιστή. Αυτά σε μια συγκυρία εφιαλτικής ανεργίας και χάους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, με τις καθυστερήσεις πληρωμών να γίνονται κανόνας και την απλήρωτη εργασία να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο.
Στις 15 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας και θα ξεκινήσει η γνωστή ρουτίνα του ελέγχου και των πιέσεων ενόψει της εκταμίευσης μίας ακόμη δόσης ύψους 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα καταβληθεί τμηματικά, ανάλογα με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει κάποια ανοχή, επειδή εταίροι και πιστωτές δεν θέλουν κρίση εδώ στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, για να φτάσουμε στον Απρίλιο, όταν θα μπουν όλα στο τραπέζι: Δημοσιονομικά/χρηματοδοτικά κενά, ελλείμματα, βιωσιμότητα του χρέους, νέα οικονομική στήριξη.
Το παιχνίδι είναι ανοιχτό και οι αποφάσεις θα είναι κυρίως πολιτικές, παρόλο που αναδεικνύεται σκοπίμως η τεχνοκρατική τους διάσταση. Με μια εγγυημένη έξοδο στις αγορές τον Απρίλιο και την υπόσχεση για το τέλος των μνημονίων και της Τρόικας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να αντέξουν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, για να επιλέξουν στη συνέχεια τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών, που θα συνδεθούν εκ των πραγμάτων με την απόφαση για το χρέος, η οποία αναμένεται να περάσει σε καταληκτικό στάδιο το Σεπτέμβριο.
Τα σενάρια Grexit έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να τα καταφέρει. Αμφισβητείται ακόμη και η εθνική ικανότητα να διεκπεραιωθεί επιτυχώς η ελληνική προεδρία της ΕΕ, η οποία επισήμως θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου. «Διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησης Σαμαρά» υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ οGuardian διατυπώνει την ανησυχία ότι η ελληνική προεδρία δεν θα λειτουργήσει ενωτικά στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου