Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εγκαταλείπουν και οι Γερμανοί την κυβέρνηση; Του Σ. Κούλογλου

Δεν είναι γνωστό αν εκεί στο Spiegel διαβάζουν Tvxs, αλλά για μια φορά συμφωνήσαμε, έστω και με καθυστέρηση. Ο χθεσινός τίτλος του γερμανικού περιοδικού «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» θυμίζει τον δικό μας τον Αύγουστο, για τους «κατά φαντασία successτοριστές». Σε πιο επιθετική μορφή μάλιστα, αφού το άρθρο για τον.. θεραπευμένο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Α. Σαμαρά. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Για την κυβέρνηση, το 2014 μπήκε με το..αριστερό. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός μας είπε στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ότι τελειώνουν τα βάσανα μας: φέτος ξεκινάει η ανάκαμψη και η κυβέρνηση-που θα μείνει μέχρι το 2016- θα βγει να δανειστεί από τις αγορές, Την ίδια μέρα η Bild, που συχνά εκτελεί αποστολές, σχολίαζε ότι δεν λέγεται η αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, από τον φόβο της επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές: «Μετά από τις εκλογές είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες».
Τις ίδιες μέρες,σε μια αποθέωση κυβερνητικής συνοχής και καλής δικομματικής συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπήθηκε δημοσίως με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, για τα 25 ευρώ που πρέπει πλέον να πληρώνει όποιος εισάγεται σε δημόσιο νοσοκομείο, ακόμη και αν έχει πληρώσει μια ζωή-και εξακολουθεί να πληρώνει- ασφαλιστικές εισφορές. Και την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ένας ανασφάλιστος καρκινοπαθής που, όπως πλέον όλοι οι ανασφάλιστοι, δεν γινόταν δεκτός σε κανένα νοσοκομείο μας άφησε χρόνους, φέρνοντας στο φως τη πλήρη κατάρρευση του κράτους πρόνοιας. Τι ανυπόμονος να μην περιμένει τις εκλογές του Μαίου, τότε που ο πρωθυπουργός θα κάνει μουνταρία στους φτωχούς το πρωτογενές πλεόνασμα!
Ας σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικου είχε επισημάνει την επείγουσα περίπτωση του στον Α. Γεωργιάδη καιρό πριν, μαζί με άλλους 9 ανθρώπους που ασθενούν βαριά αλλά δεν μπορούν να τύχουν καμιάς θεραπείας.(Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές αθλιότητες των τελευταίων μηνών είναι η έφοδος της Διώιξης Ναρκωτικών στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικου, που κάνει εξαιρετική δουλειά)
Ο θόρυβος για το 25 ευρώ, καθώς και το 1 ευρώ ανά συνταγή, παραμέρισε από την επικαιρότητα το μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλισμών, όπως ξεδιπλώνεται από την στιγμή που ο Κάντας άρχισε να κελαηδάει. Η υπόθεση έχει ζουμί, γιατί εμπλέκονται όχι μόνο απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί αλλά και πρασινογαλάζιοι πολιτικοί. Για να περάσει σε δεύτερη μοίρα η υπόθεση, άλλοτε τα κανάλια βγάζουν το πτώμα του Λιάπη και το βαράνε αλύπητα και άλλοτε αναλαμβάνει ο Γεωργιάδης. Οπως λοιπόν τσίριζε ο Αδωνις, δεν έγινε επίσης κατανοητό γιατί δύο από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης που παραδέχθηκαν ότι είχαν λαδώσει τους πάντες ,έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης: ο μεν 83χρονος κ. Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους(είχε προηγηθεί διαφορετική pr;otash εισαγγελέα-ανακριτή) ενώ ο 78χρονος κ. Παπαχρήστου προφυλακίστηκε. Δεν είναι νασαι νέος σε αυτή τη χώρα..
Το βέβαιο είναι ότι οι δύο προηγούμενοι εμπορεύονταν όπλα για λογαριασμό γερμανικών εταιρειών ενώ την ίδια ώρα αρχίσανε οι σφαλιάρες από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση. Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung, είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο Kalimera, Kalinichta , η κεντροαριστερή Tagesspiegel προέβλεπε θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ενώ χθες, ανήμερα των Θεοφανείων, το Spiegel άλλαζε τα ..φώτα στον« κατά φαντασίαν θεραπευμένο» Σαμαρά. Και σαν να μην έφτανε το περιοδικό, η ίδια η γερμανική κυβέρνηση με δηλώσεις υπευθύνων της διαψεύδει τον έλληνα πρωθυπουργό για τα περί εξόδου στις αγορές το 2014 ενώ δεν αποκλείει νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, δηλαδή νέο μνημόνιο, για τη συνέχεια.
Από την συγκρότηση της μέχρι σήμερα, η τρικομματική και αργότερα δικομματική κυβέρνηση στηριζόταν στο Βερολίνο και τις υποσχέσεις που ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι είχε αποσπάσει από την Α.Μέρκελ, ότι δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και πολιτική υποστήριξη. Αν μετά τους ψηφοφόρους εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και οι Γερμανοί, δεν βγαίνει με τίποτα το εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου