Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γιούργκεν Χάμπερμας: «Η Γερμανία αρνείται τις ευθύνες για τις επιπτώσεις των πολιτικών που προωθεί»

“ Ο Γερμανός διανοητής, σε άρθρο του στο Spiegel, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι πολιτικές άγριας λιτότητας δεν μπορούν να διορθώσουν τις οικονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη, και ειδικότερα σε μια Ευρώπη που είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ”
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική λιτότητας, ασκεί μέσω άρθρου του στο περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός διανοητής Γιούργκεν Χάμπερμας, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που η καγκελαρία υποχρεώνει τον ευρωπαϊκό νότο σε μπαράζ δομικών μεταρρυθμίσεων, καμώνεται σαν...μύωψ, ότι δεν βλέπει τις δικές της ευθύνες για τις επιπτώσεις των πολιτικών που προωθεί. Ωστόσο είναι σαφές, όπως επισημαίνει ο Χάμπερμας, ότι η λιτότητα «δεν μπορεί να διορθώσει τις οικονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη». 
«Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί την πεισματώδη στάση της Μέρκελ στις Βρυξέλλες και αισθάνεται τις ρωγμές που μπορούν να οδηγήσουν στην διάσπαση του ευρωπαϊκού πυρήνα» αναφέρει στο άρθρο του ο Χάμπερμας, ο οποίος πρόσφατα μίλησε σε συνέδριο στην Αθήνα, και προσθέτει:


«Η διοίκηση της Μέρκελ επιβάλλει μια αμφιλεγόμενη ατζέντα (ως απάντηση) στην κρίση στην Γαλλία και τις χώρες του Νότου…Την ίδια στιγμή ωστόσο η Γερμανία αρνείται την ευρωπαϊκών διαστάσεων ευθύνη της για τον αντίκτυπο (αυτής) της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης...Απλώς σκεφτείτε τα τρομακτικά επίπεδα της ανεργίας των νέων στη Νότια Ευρώπη, ως μια από τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που πλήττει περισσότερο τα πιο αδύναμα μέλη αυτών των κοινωνιών(...)».

«Στο όνομα των επιταγών των αγορών, στις οποίες φέρεται να μην υπάρχει εναλλακτική, μια ολοένα πιο απομονωμένη γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρές πολιτικές λιτότητας στην Γαλλία και σε αυτές τις χώρες της ευρωζώνης που ταλανίζονται από την κρίση».

«Αντίθετα από την πραγματικότητα, (η γερμανική κυβέρνηση) υποθέτει ότι όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Αναμένεται (από τις εν λόγω χώρες), να εκσυγχρονίσουν την διοίκηση και την οικονομία τους και να ενισχύσουν μόνες τους την ανταγωνιστικότητά τους, αν χρειαστεί με δάνεια από το ταμείο διάσωσης. Αυτό το παραμύθι της εθνικής κυριαρχίας είναι βολικό για την Γερμανία, γιατί απαλλάσσει τον πιο ισχυρό εταίρο από το να πρέπει να λάβει υπόψη του τις αρνητικές επιπτώσεις που ορισμένες πολιτικές μπορεί να έχουν στους πιο αδύναμους εταίρους...».

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί σήμερα η ευρωζώνη είναι το αποτέλεσμα σχεδιαστικού λάθους, κυρίως του γεγονότος ότι η πολιτική ένωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Γι' αυτό και το να σπρώχνει κανείς τα προβλήματα στους ώμους των πληττόμενων από την κρίση χωρών, μέσω χρηματοδότησης με πίστωση, δεν είναι απάντηση. Η επιβολή των πολιτικών λιτότητας δεν μπορεί να διορθώσει τις υπάρχουσες οικονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη...».

«Η Ευρώπη είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…Η Γερμανία δεν χορεύει. Λαγοκοιμάται πάνω σε ένα ηφαίστειο».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. O Χάμπερμας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας:
    Τι σημαίνει μια ισχυρή Ευρώπη;
    Στα ελληνικά, συντομευμένη μορφή της ομιλίας:
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/03/blog-post_9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή