Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Με τιμή - δώρο το «Ελ.Βενιζέλος» στην PSP Investments

Στην επενδυτική θυγατρική εταιρεία του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά, Public Sector Pension Investment Board πούλησε η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief τη μονάδα διαχείρισης των αεροδρομίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διαχείριση του “Ελευθέριος Βενιζέλος".
Η τιμή χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως “δώρο”. Η Hochtief πούλησε τη μονάδα διαχείρισης αεροδρομίων έναντι 2 δισ. δολαρίων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της και να επενδύσει στον τομέα της παροχής υποδομών. Από αυτά το 1.1 δισ.ευρώ πάνε στην Hochtief καθώς ορισμένες μετοχές ανήκουν σε εταίρους της γερμανικής εταιρείας. Ο Μαρκ Γκάμπριελ, αναλυτής της Bankhaus Lampe KG, είπε στο Bloomberg, ότι “η τιμή κάνει την πώληση να μοιάζει με δώρο”.
Κατάφεραν να την πουλήσουν μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά “η τιμή δεν είναι σέξι” είπε ο Γκάμπριελ. Η μεταβίβαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Η μετοχική σύνθεση του αεροδρομίου της Αθήνας
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου, με το 30% να έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ποσοστό 26,6% κατέχει η Hochtief Airport, 13,4% η Hochtief Airport Capital και 5% η οικογένεια Κοπελούζου. Από τους ιδιώτες μετόχους, αυτή που αποεπενδύει είναι η Hochtief Airports που κατέχει το 26,6% και όχι η Hochtief Airports Capital, η οποία κατέχει το 13,4%.
Στο 13,4% που κατέχει η Hochtief Airports Capital μετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια από τον Καναδά. Το μέγα ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Καναδοί επενδυτές που αγόρασαν τις συμμετοχές της Hochtief Airports και το εάν πρόκειται να μεταπωλήσουν. Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται στο πλάνο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.
Ποια είναι η PSP Investments
Η PSP Investments (Public Sector Pension Investment Board – Επενδυτικό Συμβούλιο Συντάξεων Δημόσιου Τομέα) είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων του Καναδά, με πόρους ύψους 64.5 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2012. Διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά προγράμματα του Καναδικού Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Έφιππης Αστυνομίας των Βουνών και των Εφέδρων. Εντολή της είναι να διαχειρίζεται αυτά τα προγράμματά προς το καλύτερο όφελος των συνταξιοδοτουμένων και να επενδύει αποσκοπώντας στη μέγιστη απόδοση χωρίς αχρείαστους επενδυτικούς κινδύνους.
Γιατί αποχωρεί η Hochtief
Η γερμανική Hochtief είχε τον έλεγχο του 40% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ακόμα είχε επενδύσεις στα αεροδρόμια της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϊ και των Τιράνων. Η Hochtief είχε σταματήσει τη διαδικασία πώλησης της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων στις αρχές της χρονιάς καθώς δεν εξασφάλιζε το ποσό των 2 δισ.δολαρίων που ζητούσε ωστόσο επανήλθε στη συνέχεια και αποδέχθηκε χαμηλότερο τίμημα. Η Hochtief ελέγχεται από την ισπανική Actividades de Construccion & Servicios SA , η οποία επιθυμεί να αποσυρθεί από την παροχή υπηρεσιών.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Bloomberg, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου