Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Συρία

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακής περιοχή στα βορειοδυτικά προάστια της Δαμασκού, ισχυριζόμενο ότι είχε ως στόχο οπλικά συστήματα της Χεζμπολά. Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η συριακή κυβέρνηση, η Βρετανία θεωρεί το γεγονός ως επιλέον απόδειξη ότι χρειάζεται να αρθεί το εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς, εξέλιξη που δεν επιθυμούν Αυστρία και Γερμανία
Οι ισραηλινές επιδρομές στα περίχωρα της Δαμασκού, δυο σε διάστημα δύο ημερών, ήταν πλήγματα «κατά όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ» κατά το Ισραήλ, ενώ συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντιτείνουν πως οι επιθέσεις έπληξαν το ερευνητικό κέντρο της Τζαμραΐα, το οποίο κατά το παρελθόν έχει αναφερθεί από Δυτικούς αξιωματούχους ως «εγκατάσταση ερευνών για χημικά όπλα», κατά το γνωστό μοτίβο των δυτικών χωρών που συχνά αναφέρονται στην ύπαρξη ή απειλή χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
Επίσημη επιβεβαίωση νεκρών ή τραυματιών δεν υπάρχει, αν και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η «ισραηλινή επιθετικότητα» προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, επιφέροντας «ευρεία καταστροφή». Οι ισραηλινές επιθέσεις (η τελευταία σημειώθηκε το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή) προκάλεσαν φυσικά την αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων στη συριακή κρίση μερών: Σε καταδίκη της επίθεσης προέβη το Ιράν, σύμμαχος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με την Τεχεράνη μάλιστα να διαψεύδει μέσω του κρατικού αγγλόφωνου σταθμού Press TV πως στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν «πύραυλοί προορισμένοι για τους αντιστασιακούς μαχητές της Χεζμπολάχ».
Ενώ ο ο επικεφαλής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων, Αχμάντ Ρέζα Πουντραστάν, διαμήνυσε πως η Τεχεράνη μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του συριακού στρατού, «κατά του Σιωνιστικού καθεστώτος» Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει "τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη" στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.
"Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση", σημείωσε. "Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στην Χεζμπολάχ", συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει να σεβαστούμε" την απόφαση του Ισραήλ να "προστατεύσει την ασφάλειά του" - χρησιμοποιώντας την κλασική έκφραση στήριξης προς το Ισραήλ.
Η Αυστρία αντιτίθεται στην πρόταση, ιδιαίτερα από μέρους της Βρετανίας, να αρθεί το εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβάλει η ΕΕ στη Συρία ώστε να γίνουν παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, δήλωσε σήμερα στην Βιένη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Δείτε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου