Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Παρίσι: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές καλούν Ολάντ σε αριστερή στροφή

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών κατέλαβαν τους δρόμους του Παρισιού, σήμερα, στιγματίζουν τον πρώτο χρόνο του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία, κατηγορώντας τον ότι γύρισε την πλάτη στην αριστερά.
Την παραμονή της επετείου της νίκης του, την 6η Μαΐου του προηγούμενου έτους επί τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί, το Μέτωπο της Κομμουνιστικής αριστεράς συγκέντρωσε υποστηρικτές για την πορεία από τη Βαστίλη, την εικονική πλατεία της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ είναι ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι με την οικονομία να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και την ανεργία να χτυπάει ρεκόρ 16ετίας.
Στις κινητοποιήσεις κάλεσε τον προηγούμενο μήνα ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές με το Μέτωπο της Αριστεράς, στις περυσινές εκλογές, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της φορολογικής απάτης από τον πρώην υπουργό προϋπολογισμού του Ολάντ, Jerome Cahuzac.
Ο Μελασνόν είπε στο πλήθος, που από τους διοργανωτές υπολογίζεται σε 180.000 και από την αστυνομία σε 30.000, ότι η Σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει προδώσει τους υποστηρικτές της από την αριστερά.
«Δεν θέλουμε τον κόσμο της οικονομίας στην εξουσία! Δεν δεχόμαστε τις πολιτικές λιτότητας!», είπε στους διαδηλωτές, που κυμάτιζαν τις κόκκινες σημαίες των αριστερών κινημάτων.
Σε συνέντευξή του, σήμερα, στην εφημερίδα Le Parisien, ο Μελανσόν κάλεσε τον Ολάντ να «επιστρέψει στην αριστερά, όπου βρισκόταν όταν εξελέγη».
Κατηγόρησε τον Ολάντ για συνδρομή στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, με τον να επικεντρώνεται «στα συμφέροντα των μετόχων, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας, μέχρι την συντριβή των εργαζομένων».
Ο Μελανσόν ζήτησε κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τον εαυτό του ή τον υπουργό Βιομηχανικής Ανανέωσης, Arnaud Montebourg – ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς του Ολάντ- ως πρωθυπουργό.
Στο μεταξύ, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν, επίσης, για να συμμετάσχουν σε ξεχωριστές διαμαρτυρίες στο Παρίσι και άλλες πόλεις, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων και την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πηγή: bangkokpost via beta.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου