Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τα ρέστα του παίζει ο Σαμαράς

Μελιγγώνης Γιώργος

Την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς στέλνει σήμα προς επενδυτές - “πειρατές” ανοίγοντας θέμα χαμηλής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων στην επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Οι αποχωρήσεις Αθανασόπουλου - Μέργου από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών, καίτοι προβλήθηκαν ως παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας, συνδέονται άμεσα με τον υπόγειο πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων σχετικά με τα δημόσια “φιλέτα”.
Ενώ το Μαξίμου η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να διατηρήσει και για το 2013 το χαράτσι στα ακίνητα και, την ώρα που οι πολίτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά από την υπερφορολόγηση, ο
πρωθυπουργός επέλεξε χθες να ασκήσει δημόσια πίεση προς την τρόικα για τους φόρους: όχι, όμως, για τον υψηλότατο ΦΠΑ, ούτε καν για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου φόρου 15% για την επιχειρηματικότητα ανάγοντας σε “λυδία λίθο” για την υπέρβαση της κρίσης τα κέρδη των επιχειρήσεων και την περίφημη “ανταγωνιστικότητα”.

Υπόγειος πόλεμος συμφερόντων
Την ίδια στιγμή σε πρώτο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα αναδεικνύεται η αλλαγή φρουράς στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την παραίτηση Αθανασόπουλου και την αντικατάστασή του από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Στ. Σταυρίδη. Στο Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις, καθώς τα περιθώρια για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ασφυκτικά, η τρόικα αλλά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν, ενώ έως αργά το βράδυ της Κυριακής όσα πρόσωπα βολιδοσκοπήθηκαν από το Μαξίμου για τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ αρνούνταν... ευγενικά μη θέλοντας να μπλέξουν στον υπόγειο πόλεμο εγχώριων και ξένων συμφερόντων.

Υποψήφιος των Μάνου - Τζήμερου
Στην κυβέρνηση, πάντως, υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την ανάληψη του τιμονιού του ΤΑΙΠΕΔ από τον Στ. Σταυρίδη. Νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και υποψήφιος του συνασπισμού Μάνου - Τζήμερου, ο κ. Σταυρίδης, ως επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, είχε δηλώσει ότι “άλλο πράγμα το νερό και άλλο τα δίκτυα διανομής του”, ενώ ήταν ένθερμος οπαδός του ξεπουλήματος της επιχείρησης.
Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε ρόλο - κλειδί στο ξεπούλημα της πάλαι ποτέ κραταιάς τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ - Ηρακλής στην ιταλική Καλτσεστρούτσι. Πρόκειται για κίνηση που είχε θεωρηθεί, τότε, ως καραμπινάτο σκάνδαλο, ενώ το ΠΑΣΟΚ, αφού επανήλθε στην εξουσία, είχε προτείνει την παραπομπή του Κων. Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η σύμβαση με την Intralot
Πάντως, ο προβληματισμός που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους δεν αφορά τις νεοφιλελεύθερες ιδέες του εκλεκτού του Στ. Μάνου, Στ. Σταυρίδη. Έγκειται κυρίως στους φόβους ότι η αλλαγή φρουράς στο ΤΑΙΠΕΔ θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σε μία φάση που τουλάχιστον ο ΟΠΑΠ, αλλά και η ΔΕΠΑ και το Ελληνικό, βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη “δημοπράτησή” τους μέσω της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση Αθανασόπουλου λύνει τα χέρια του Αντ. Σαμαρά, καθώς ο παραιτηθείς είχε προκαλέσει τη μήνιν της τρόικας, η οποία στο παρασκήνιο πίεζε για την αντικατάστασή του, καθώς κατηγορείτο πως δεν είχε δώσει επαρκή στοιχεία για το “data room” που θα παρέσχε ακόμη και απόρρητες πληροφορίες στους “υποψήφιους” αγοραστές αναφορικά με δημόσια “φιλέτα” και επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ έχει πλούσιο παρασκήνιο, καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η υπογραφή της σύμβασης τεχνολογικού παρόχου με την Intralot, η οποία εκκρεμούσε δυόμισι χρόνια και ολοκληρώθηκε μερικές μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (5 Απριλίου) για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του ΟΠΑΠ. Κατά πολλούς η σύμβαση με την Intralot έδινε το προβάδισμα ενόψει της ιδιωτικοποίησης στον επιχειρηματία Σωκρ. Κόκκαλη, ενώ κατ’ άλλους, με τη σύμβαση αυτή, η Intralot “διασφάλιζε” ότι θα έχει ρόλο στον ΟΠΑΠ για αρκετά χρόνια και μετά την πώλησή του σε τρίτο.

Παρασκήνιο με το Ελληνικό
Σαν να μην έφταναν αυτά, και ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει λάβει ακόμη και γεωπολιτικές διαστάσεις λόγω της “ενισχυμένης” προσφοράς δύο ρωσικών εταιρειών, πλούσιο είναι το παρασκήνιο και σε ό,τι αφορά το Ελληνικό.
Της είδησης για την παραίτηση Αθανασόπουλου είχαν προηγηθεί σενάρια και φήμες που ήθελαν να καρατομείται από τη θέση του ο πρόεδρος της “Ελληνικό Α.Ε.”, Σπ. Πολλάλης, του οποίου η συνεργασία με τον Τ. Αθανασόπουλο ήταν προβληματική. Μάλιστα, προσφάτως, ο κ. Πολλάλης είχε εκφράσει και σοβαρές ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση του “φιλέτου” του Ελληνικού, οι οποίες είχαν ενοχλήσει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις Γ. Σταθάκη, Ηρ. Διώτη
Εν τω μεταξύ έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για την πρόταση Σαμαρά περί φόρου 15% στις επιχειρήσεις, όσο και για την τοποθέτηση του Στ. Σταυρίδη στο τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην πρόταση Σαμαρά, επισήμανε πως "η υλοποίηση των προτάσεων που διατύπωσε ο πρωθυπουργός θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας, θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά και, με τη σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά κοινωνικά άδικο”, συνέχισε ο Γ. Σταθάκης.
Παράλληλα, με δήλωσή της για τον Στ. Σταυρίδη, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ηρ. Διώτη, επισήμανε πως “η κραυγαλέα επιλογή του κ. Σταυρίδη ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ δίνει το σαφές μήνυμα στην τρόικα και τους κερδοσκόπους των 'αγορών' ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και η δημόσια περιουσία εκποιούνται άμεσα και με επαχθείς όρους από πειθήνιους εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών”.
 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου