Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Γκουαντάναμο: Απεργία πείνας 100 κρατουμένων

Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντανάμο βρίσκονται σε απεργία πείνας για 5η εβδομάδα, ως αντίδραση στις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες φαίνεται συνεχώς να χειροτερεύουν, αποκαλύπτει το Democracy Now. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνονται, από αξιωματικούς του αμερικάνικου στρατού, οι φήμες που ήθελαν φύλακα να ανοίγει «πυρ» με πλαστικές σφαίρες εναντίον κρατουμένων τον περασμένο Ιανουάριο, για πρώτη φορά στην ιστορία της φυλακής. Την αντίδραση αυτή του φύλακα, προξένησε η προσπάθεια ενός κρατουμένου να σκαρφαλώσει έναν φράχτη.


 Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
 Ολο και περισσότερες πληροφορίες για την απεργία πείνας βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, μέσω γραμμάτων των κρατουμένων. «Βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Ένας  στρατιώτης πυροβόλησε ένα από τα αδέρφια μας πριν ένα μήνα. Πριν από αυτό είχαν στείλει τις ειδικές δυνάμεις με όπλα Μ-16 σε μία πτέρυγα της φυλακής, όπου κρατούνται αδέρφια μας… Τώρα θέλουν να επιστρέψουμε στις μαύρες μέρες που επικρατούσαν επί Μπους. Σε παρακαλώ κάνε κάτι», αναφέρει σε ένα γράμμα του προς τον δικηγόρο του ο Μπασίρ Αλ-Μαργουάλαχ, ένας κρατούμενος από την Υεμένη.
Το Democracy Now μίλησε με την Πατρίς Κεμπριέι, συνήγορο ενός από τους απεργούς πείνας και μέλος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα να μιλήσει σχετικά με το θέμα.
Η δικηγόρος, μέσα από τα λεγόμενα του πελάτη της Γκαλέμπ Αλ Μπιχάνι,  επιβεβαίωσε ότι η απεργία πείνας είναι γεγονός και μάλιστα λαμβάνει χώρα στο μεγαλύτερο από τα κέντρα κράτησης του Γκουαντανάμο, το οποίο χωράει 130 άτομα. Σύμφωνα με τον Αλ Μπιχάνι, σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι της πτέρυγας παίρνουν μέρος στην απεργία πείνας, εκτός από λίγους, που είναι άρρωστοι και ηλικιωμένοι. Ο ίδιος έχει χάσει 20 κιλά και όντας διαβητικός έχει βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο.
 http://www.democracynow.org/2013/3/13/over_100_guantanamo_prisoners_on_hunger
Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, μαζί με άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων, έστειλε μια επιστολή στις αρχές του Γκουαντανάμο και στο Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέροντας τα γεγονότα και ζητώντας άμεση απάντηση. Αυτή τη στιγμή, δυο εβδομάδες μετά, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί, παρά μόνο διαψεύσεις για την απεργία.
Η επίσημη θέση των αρχών είναι ότι στην απεργία συμμετέχουν μόνο 5 έως 6 κρατούμενοι.
Σχετικά με τον πελάτη της η Κεμπριέι είπε ότι πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα από την Υεμένη, ο οποίος κρατείται 11 χρόνια, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Είναι ένας από τους πολλούς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.
Από τους 166 κρατούμενους της φυλακής, στους 86 έχει δοθεί άδεια για αποφυλάκισή από την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά δεν μπορούν να φύγουν. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την Υεμένη. Μόνο σε 34 αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ υπόλοιποι πρόκειται να πάρουν άδεια αποφυλάκισης στο άμεσο μέλλον, σημειώνει το Democracy Now.
Οι λόγοι που οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια καταπίεσης και κακομεταχείρισης δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα. Αφορμή φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι φύλακες έψαξαν τα κοράνια των κρατουμένων, πράγμα που θεωρήθηκε ιεροσυλία.
Η πραγματική αιτία, όμως, πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην απελπισία των κρατουμένων από τα πολλά χρόνια φυλάκισης, την εναλλαγή αυτής της απελπισίας με την ελπίδα μιας αποφυλάκισης που δεν έρχεται ποτέ, το αίσθημα να βλέπουν τον συγκρατούμενό τους να πεθαίνει δίπλα τους, κι όλα αυτά σε μια φυλακή που σύμφωνα με την υπόσχεση της κυβέρνησης Ομπάμα θα έπρεπε να είχε κλείσει μέσα στο 2009.

Πηγή: Democracy Now
via tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου