Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Υπόδικος και πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, σύμβουλος του Ν. Δένδια!

Μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει σύμβουλος του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Ο σύμβουλος του υπουργού Σεραφείμ Τσιτσιμπής, όπως αποκαλύπτει η "Αυγή" της Κυριακής, αντιμετωπίζει εις βάρος του ποινική δίωξη για πράξεις και ενέργειές του όταν ήταν υποδιοικητής της ΕΥΠ.
Το πολιτικό πρόβλημα του Ν. Δένδια μεγεθύνεται, καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η "Αυγή", ο υπουργός είχε ενημερωθεί και επομένως γνώριζε, από τον Μάρτιο του 2012, την άσκηση δίωξης σε βάρος του συμβούλου. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου, με έγγραφό της στις 13 Μαρτίου 2012, ενημέρωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ΕΥΠ και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι "κατά του Σεραφείμ Τσιτσιμπή, υποδιοικητής Α' της ΕΥΠ, ασκήθηκε δίωξη για:
1) Απόπειρα απάτης σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ζημία άνω των 150.000 ευρώ από κοινού.
2) Απάτη σε βάρος του Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ από κοινού".

Το πόρισμα Ρακιντζή
Το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Σ. Τσιτσιμπής είναι η προμήθεια από την ΕΥΠ "γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών" με κόστος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Για την ίδια υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συνολικά 13 υπαλλήλων της ΕΥΠ.
Στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής τονίζει ότι διαπιστώθηκαν πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν και ποινικά, ενώ υπογραμμίζει: "Το φυσικό αντικείμενο του έργου δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ". Διαπιστώνει ακόμη "διοικητικές αταξίες", ότι "οι διαδικαστικές πράξεις πάσχουν νομιμότητας", ότι δεν έπρεπε να παραληφθεί το έργο "καθόσον ουδέποτε ολοκληρώθηκε το συμβατικό φυσικό αντικείμενο".
Κρίσιμα ερωτήματα
Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Τσιτσιμπής ήταν υπάλληλος της ΕΥΠ, από την οποία παραιτήθηκε, πήρε σύνταξη, επανήλθε επί κυβέρνησης Καραμανλή ως Α' υποδιοικητής και έφυγε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο Ν. Δένδιας, παρά το ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Σ. Τσιτσιμπή, τον επέλεξε πριν από περίπου έναν μήνα ως σύμβουλό του, σύμφωνα, με πληροφορίες, για θέματα τρομοκρατίας και εσωτερικής ασφάλειας.
Για τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως προκύπτει θέμα ηθικής τάξης. Γνώριζε, ως όφειλε, την εκκρεμότητα του συμβούλου του με τη Δικαιοσύνη; Κι αν τη γνώριζε, γιατί δεν την έλαβε υπόψη του;
"Πλούσιο" βιογραφικό
Οι κακιές γλώσσες, λένε ότι ο Σ. Τσιτσιμπής δεν είναι ένα "τυχαίο" πρόσωπο, αλλά έχει, προϊστορία στην ΕΥΠ, σε μερικές από τις πιο αμφισβητούμενες δραστηριότητές της. Για παράδειγμα, φέρεται εμπλεκόμενος στην περιβόητη υπόθεση απαγωγών Πακιστανών, που έγινε τον Ιούλιο του 2005, σε συνεργασία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα ("Πρώτο Θέμα") για την επιχείρηση "την ευθύνη είχαν ο αρμόδιος υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Σεραφείμ Τσιτσιμπής, ένας καθ’ όλα δραστήριος και γνώστης όλων των μυστικών της υπηρεσίας άνθρωπος".
Αλλά και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Σ. Τσιτσιμπής είχε σημαντικό ρόλο. Προΐστατο στη Γ' Διεύθυνση της ΕΥΠ και (σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", 12 Φεβρουαρίου 2006) έκανε την καθημερινή ενημέρωση στα στελέχη των ξένων μυστικών υπηρεσιών "για τις πληροφορίες που απασχολούσαν εκείνη την ημέρα ή τις προγραμματισμένες κινήσεις που απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη σημασία". Ήταν "ο άνθρωπος που χειριζόταν τις σχέσεις με τις ξένες υπηρεσίες".
Αναμένουμε απάντηση από τον υπουργό.
Πηγή: Η Αυγή
via  http://www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου