Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μειώσεις έως 30% φέρνει η λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων

Μειώσεις μισθών φέρνει η λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων που αφορούν σε 500.000 εργαζομένους. Για τις συμβάσεις αυτές ξεκινά η μετενέργεια και αν σε αυτό το διάστημα δεν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, τότε οι επιχειρήσεις αποκτούν την ευχέρεια να περικόψουν μέχρι και 30% τις αποδοχές των εργαζομένων τους.  
Ακόμη και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν δεσμεύει υποχρεωτικά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης. Επομένως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή στα 586 ευρώ.
Παράλληλα, από Απρίλιο καταργείται και το επίδομα γάμου, που σημαίνει επιπλέον μείωση στις αποδοχές κατά 10%. Υπενθυμίζεται ότι και οι τριετίες έχουν παγώσει μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω
από το 10%. 
Σύμφωνα με «Τα Νέα», ήδη τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενοι, έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων τους. 
Το 60% δηλαδή του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα έχει υποστεί δυσμενή αλλαγή στους όρους εργασίας του, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε μέσω άλλων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως η εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 80% θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών  συμβάσεων.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου