Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ !

Του Γιάννη Βασιλείου

Παρότι η ανεργία αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, αυτό που παρατηρείται είναι ότι δεν έχει αναπτυχτεί αντίστοιχο κίνημα για την αντιμετώπιση του.
Αντίθετα ενίοτε υπερισχύει ο κοινωνικός αυτοματισμούς, η τακτική του ‘διαιρεί και βασίλευε’ που συστηματικά προωθούν όλες οι Κυβερνήσεις.
Σε αυτές τις συνθήκες η ανάπτυξη κινήματος κατά της ανεργίας γίνεται ακόμ...α πιο δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών και συμμάχων.
Με ελιτίστικες αντιλήψεις τύπου ‘εμείς οι μόνοι συνεπείς’ όχι μόνο δεν δημιουργούνται μαζικά κινήματα, αλλά αντικειμενικά ευνοούνται και οι Κυβερνητικές πολιτικές, αφού δεν συναντούν σημαντικά εμπόδια σε όλα τα στάδια υλοποίησης τους.
Κάνοντας λοιπόν μια αρχή, διοργανώσαμε πρόσφατα στο εργατικό κέντρο δέκα φορείς της περιοχής συγκέντρωση κατά της ανεργίας, συμφωνώντας στην αυταπόδεικτη θέση ότι η ‘ανεργία μας ενώνει’.
Πόσο μάλλον, όταν σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ Ελευσίνας τα μεγέθη της στην περιοχή μας είναι

πρωτοφανή:
Οι 5.649 εγγεγραμμένοι άνεργοι του Δεκέμβριου 2010, έφτασαν τους 8.699 τον Δεκέμβριο του 2012!
Σε δυο χρόνια προστέθηκαν 3.050 νέοι άνεργοι, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 53,99% !
Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν γράφονται στον ΟΑΕΔ όλοι όσοι αναζητούν εργασία.
Είναι ολοφάνερο ότι οι μνημονικές πολιτικές Παπανδρέου, Παπαδήμου που συνεχίζει η τρικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά ‘αποδίδουν’.
Η ανεργία χτυπά τους πάντες και λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα όμως ακυρώνει και το ρουσφέτι που για δεκαετίες αποτέλεσε όπλο του δικομματισμού, αφού ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μετέτρεπαν το ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας σε μηχανισμό απόσπασης ψήφων.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της κοινής δράσης, όλων χωρίς εξαιρέσεις για την δημιουργία κινήματος κατά της ανεργίας.
Προτάσσοντας ότι μας ενώνει, και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ίδια την ανεργία.
Στη προσπάθεια ανάπτυξης αυτού κινήματος, θέση και ρόλο έχουν όχι μόνο οι άνεργοι, άλλα ως εν δυνάμει άνεργοι και οι εργαζόμενοι.
Κομβικός όμως είναι ο ρόλος των θεσμικών φορέων της περιοχής, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το εργατικό κέντρο και τους συλλόγους.
Οι φορείς, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που κάθε φορά τους εκφράζουν, έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να κινητοποιούν περισσότερους πολίτες, να διαθέτουν πόρους η χώρους κλπ, μεγεθύνοντας με το κύρος τους τις διαστάσεις κάθε κοινωνικού προβλήματος.
Άλλωστε η μεταπολιτευτική εμπειρία της περιοχής σε περιβαλλοντικά θέματα και όχι μόνο, δείχνει πως τα μαζικότερα κινήματα κτίστηκαν με την συμμαχία όλων των φορέων με τους πολίτες.
Από την άποψη αυτή είναι σημαντικό ότι ο Δήμος Ελευσίνας προστέθηκε στους φορείς που διοργάνωσαν την συγκέντρωση, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.
Όλα αυτά μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο της ανάπτυξης κινήματος και στην περιοχή μας κατά της ανεργίας, ασκώντας πολύπλευρες πιέσεις στην Κυβέρνηση σε δυο κατευθύνσεις.
Πρώτο της ανατροπής των μνημονιάκων πολιτικών που παράγουν, αναπαράγουν και μεγενθύνουν το πρόβλημα.
Δεύτερο της εξασφάλισης των απαραιτήτων πόρων και παροχών, ώστε να ζουν οι άνεργοι και οι οικογένειες τους με αξιοπρέπεια για όσο διάστημα διαρκέσει η ανεργία τους.
Στο πρόβλημα της ανεργίας είναι μονόδρομος να κυριαρχήσει η ενότητα.
Εάν αυτό συμβεί, τότε πολύ σύντομα θα καταφέρουμε φορείς και πολίτες της περιοχής να οργανώσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στους δρόμους της Ελευσίνας με εξειδικευμένα τα παραπάνω αιτήματα.
Αυτή θα είναι μια σημαντική στιγμή του αγώνα κατά της ανεργίας.
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, που απλώς παρακολουθούμε, χωρίς να παρεμβαίνουμε να αυξάνοντα από τρίμηνο σε τρίμηνο και από χρόνο σε χρόνο τα στατιστικά στοιχειά της ανεργίας.
Φυσικά το κίνημα κατά της ανεργίας δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί με κανέναν για την δημιουργία τους.
Μπορεί όμως να ασκήσει πιέσεις στη Κυβέρνηση και να σημειώσει νίκες, ανακουφίζοντας έτσι την ζωή των ανέργων και των οικογενειών τους.
Η πρώτη όμως και σημαντικότερη από αυτές τις νίκες θα είναι, εάν οι 8.699 άνεργοι μπουν στον αγώνα κατά της ανεργίας.
Εάν φορείς και πολίτες της περιοχής αυτό το καταφέρουμε θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που οδηγεί στο βασικό αίτημα της πλήρους απασχόλησης για όλους του ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου