Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πάνε με τρεις κάλπες - Αλ. Τσίπρας: «καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία»


Διασπούν την ολομέλεια της Βουλής σε τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για τη λίστα Λαγκάρντ, για να μην αθροιστούν οι ψήφοι στα πρόσωπα Βενιζέλου και Παπανδρέου. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε απαντωντας σε σχετική ερώτηση πως «έχουμε μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου.(...) Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά».
Οπως προσθέτει η Αυγή στο σημερινό της πρωτοσέλιδο - παρακάτω οι δηλώσεις Τσίπρα:
Οι τρεις κυβερνητικοί συνεταίροι και ο πρόεδρος της Βουλής παραπέμπουν το θέμα της απόφασης στην κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο * Κατ' ουσίαν επιβαρυντική για Βενιζέλο - Παπανδρέου ομολογία Διώτη ότι δημιούργησε αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ την ημέρα της συνάντησής τους * Ι. Δραγασάκης: Μια κάλπη για κάθε πρόσωπο και στο ψηφοδέλτιο ξεχωριστά το κάθε πρόσωπο
Να ελέγξουν το αποτέλεσμα της κάλπης, να «μαντρώσουν» τους κυβερνητικούς βουλευτές και ουσιαστικά να περιορίσουν την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ μόνο στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως προβλέπει η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιχειρούν οι τρεις συγκυβερνήτες κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης και «προηγούμενης» κοινοβουλευτιοκής διαδικασίας.
Αυτό, προκειμένου να μην βρεθούν βουλευτές που θα ψηφίσουν και τον έλεγχο του Ευ. Βενιζέλου, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή και των Παπανδρέου - Παπαδήμου, σύμφωνα με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η διαδικασία είναι σαφής, υποστηρίζει σύσωμη η νατιπολίτευση: μια κάπλη για κάθε πρόσωπο. 
Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΑΥΤΟΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ»
Σε ερώτηση «Τρεις ή τέσσερις κάλπες στη Βουλή;» που του απευθύνθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖ/ΕΚΜ τόνισε:
«Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».


Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις των κομμάτων είναι τρεις, ενώ ο αριθμός των πολιτικών προσώπων, κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις είναι τέσσερις.
Αν στηθούν τρεις κάλπες θα αφορούν την πρόταση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που προτείνουν την άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου) και αυτήν των ΑΝΕΛ, που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου και κατά των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.
Τέλος, εάν στηθούν τέσσερις κάλπες θα αφορούν τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου