Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Α. Τσίπρας στο Βερολίνο: Επικίνδυνη η νεοφιλελεύθερη πολιτική για όλη την Ευρώπη

Επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλ.Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδιέξοδο πρόγραμμα», εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα χρησιμεύει ως πειραματόζωο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των νεοναζιστικών οργανώσεων.
Ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τονίζοντας το ποσοστό της ανεργίας που ξεπερνά το τ26%, μίλησε για μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, για πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία φθάνει το 7%, αλλά και για τον στόχο του χρέους για το 2020.
Τόνισε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν ήταν πραγματικό κούρεμα, αλλά μόνο κούρεμα για τον λαό και όχι για τις τράπεζες». Από την άλλη, συμπέρανε πως είχε τελικά ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και όχι να μειωθεί το χρέος.
Σχετικά με την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κατάσταση εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όμως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εκεί βρήκε κυβερνήσεις και κόμματα που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. «Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι διαφορετική, αλλά ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι κοινός. Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά των πολιτικών λιτότητας» δήλωσε. Ανέφερε, ακόμη, πως απηύθυνε πρόσκληση στον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ. Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση με τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος: ειρήνη στους λαούς». Επιπλέον, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, με την πρόεδρο της Αριστερής Ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο του Αριστερού κόμματος της Σουηδίας Γιόνας Σγιέστεντ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου