Κυριακή, 5 Μαΐου 2013

«Μερικώς ελεύθερος» ο Τύπος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση

Σύμφωνα με την Freedom House, η οποία ελέγχει και κατατάσσει 196 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα υποχώρησε 14 θέσεις και καταλαμβάνει την 84η κατάταξη, ενώ υποβαθμίζεται από "Ελεύθερη" σε "Μερικώς Ελεύθερη", ("Greece declined from Free to Partly Free" ). Ανάμεσα στις αιτίες, η απειλή μήνυσης κατά του Γκάρντιαν από το Ν. Δένδια και η επίθεση των ΜΑΤ στον Μ. Λώλο.
Οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται δίπλα στην Ελλάδα ως Μερικώς Ελεύθερες, είναι το Μαλάουι, το Μάλι και το Ισραήλ.
Η έκθεση, την οποία δημοσιεύει το LEFTeria-news μεταφρασμένη, αναφέρει ότι σε αυτή τη χώρα οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε καταστροφικές κοινωνικές και επαγγελματικές συνθήκες ενώ κάνει λόγο και για λαίκή δυσαρέσκεια Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο βίαιων αντιποίνων από τον νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Ανάμεσα στις πρώτες 10 χώρες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, πέντε είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθεί η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα, η Δανία, το Λιχτενστάιν, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία.
Την Παρασκευή εορτάστηκε επίσης και η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσαν κάλεσμα για δράση, ωστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα, κάτι που επανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-Μoon, ο οποίος δήλωσε: "Όταν είσαι ασφαλής να εκφραστείς, ολόκληρος ο κόσμος ωφελείται"
"Πάρα πολλοί εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης, επίσης, υποφέρουν από απειλές εκφοβισμού και βίας. Υπάρχουν πάρα πολλές εμπειρίες σχετικά με αυθαίρετη κράτηση και βασανιστήρια, συχνά χωρίς νομική προσφυγή. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι σε τέτοια ανασφάλεια και αδικία ".
Οι λόγοι της υποβάθμισης.
Ως ενδεικτικοί λόγοι για την υποβάθμιση της χώρας αναφέρονται στην Έκθεση τριών σελίδων, η υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη για την Λίστα Λανγκάρντ , το πρόστιμο του ΕΣΡ στον Real FM και άλλες δράσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, η υπόθεση με την σύλληψη του διαχειριστή της σελίδας «Γέρων Παστίτσιος", η σύλληψη του Σπύρου Καρατζαφέρη μια μέρα πριν μεταδώσει αντικυβερνητικό ρεπορταζ.
Άλλες περιπτώσεις στην Έκθεση είναι η απειλή που εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, να καταθέσει αγωγή κατά της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τα βασανιστήρια της αστυνομίας. Η Οργάνωση σημειώνει ότι «ο Δένδιας υποχώρησε αφότου η έκθεση του ιατροδικαστή επιβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές είχαν κακοποιηθεί»
Επίσης διαβάζουμε για την απόλυση του Δημήτρη Καζάκη από τον ραδιοφωνικό σταθμό Άλφα 98,9, ως αποτέλεσμα των απόψεών του, κατά του μνημονίου, την αποπομπή των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή του ΑΜΠΕ για δημοσίευση ρεπορτάζ που αφορούσε την Λίστα Λαγκάρντ και την παραίτηση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη από τον ΣΚΑΙ, καθώς δεν μπορούσε πλέον να λειτουργεί υπό την «πίεση της μνημονιακής γραμμής του ΣΚΑΙ», όπως αναφέρεται.Παράλληλα σημειώνεται και η επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος του καναλιού Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Περίοπτη θέση έχει η επίθεση που δέχθηκαν η Ανθή Καρασσάβα και ο Μάριος Λώλος από την αστυνομία, οι απειλές που δέχθηκε η Ξένια Κουναλάκη από τη Χρυσή Αυγή και ο ξυλοδαρμός του Μιχάλη Τεζάρη από Χρυσαυγίτες, ενώ γίνεται λόγος για απόπειρα κατά της ζωής του Κώστα Βαξεβάνη.
Η Έκθεση υπο την αιγίδα του ΟΗΕ καταγγέλει το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες αναφέροντας ότι το 2011 εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που το κήρυξε αντισυνταγματικό.
Στηλιτεύει την πρακτική των κρατικών σταθμών, οι οποίοι «τείνουν να κάνουν ρεπορτάζ με μια μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης», ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης έχουν «μια στενή σχέση με την κυβέρνηση, και αυτό συχνά αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη κριτικού σχολιασμού σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης γύρω από την οικονομική κρίση».
Τέλος, εκτιμάται ότι περίπου 30% των δημοσιογράφων, έχασαν τις δουλειές τους, από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ‘Εκθεση για την Ελλάδα
Κατεβάστε το έγγραφο σε PDFπατώντας ΕΔΩ
Δείτε τις υπόλοιπες "Μερικώς Ελευθερες" και "Καθόλου Ελεύθερες" Χώρες πατώντας ΕΔΩ

Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news
 via  left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου