Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Επιμένουν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας παρά τις αντιδράσεις εργαζομένων και μικρομεσαίων

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα στείλει στη Βουλή το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης
Επιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και τις επόμενες ημέρες στέλνει το νομοσχέδιο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής... Προς το παρόν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δείχνουν να μην το θέλουν και απειλούν να καταψηφίσουν, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» των συνεταίρων της ΝΔ.
Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του αγορανομικού κώδικα και σε αυτό περιλαμβάνεται το άρθρο που προβλέπει για τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. τη δυνατότητα, αν θέλουν, να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές. Με την προϋπόθεση να μην είναι shop in a shop (δηλαδή σε πολυκαταστήματα) και διασυνδεδεμένα με άλλες επιχειρήσεις κατά οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. φραν-σάιζινγκ).
Επιπλέον δίνει για επτά Κυριακές τον χρόνο την ευχέρεια και στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να είναι ανοικτές. Οι δύο τοποθετούνται χρονικά πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους.
Στον αντίποδα οι φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή θα οδηγηθούν σε λουκέτο, λόγω των ισχνών αντοχών τους, ενώ ταυτόχροναδιαβλέπουν προσβολή της διάταξης από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αδικούνται. Το πιο πιθανό είναι, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αριθμό Κυριακών κατά τις οποίες θα είναι ανοικτοί «μικροί» και «μεγάλοι» και ταυτόχρονα οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν ανάλογα με τις ανάγκες των αγορών τους την περαιτέρω λειτουργία τις Κυριακές. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότιυπέρ των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο Δήμος Αθηναίων αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, οι εμποροϋπάλληλοι εκτιμούν ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δυναμώσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υπόθεση της καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου