Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Η αισιοδοξία Στουρνάρα δεν πείθει τον ΣΥΡΙΖΑ: "Η ανθρωπιστική κρίση δεν ωραιοποιείται"

"Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η βαθύτατη ύφεση για έκτο συνεχή χρόνο δεν κρύβονται ούτε ωραιοποιούνται. Ο δρόμος ήταν λάθος εξ αρχής και δεν θα έχει "happy end " αν τον διαβούμε μέχρι τέλους." Τα παραπάνω σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε δήλωσή του για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, σήμερα το πρωί, στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Συγκεκριμένα ο Γ. Στουρνάρας, πιστός στην κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας, είπε ότι "συνθήκες βελτιώνονται", ότι "η Ελλάδα σώζεται και παραμένει στο ευρώ" ενώ εκτίμησε ότι από το 2014 'βλέπει' πτώση του ποσοστού ανεργίας. Έθεσε δε ως κεντρικό στόχο για φέτος τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης, υποστήριξε ότι αν τηρηθούν τα συμπεφωνημένα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει ο ίδιος τον εαυτό του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά.
Εξάλλου σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών βάδισε στα γνώριμα μονοπάτια ρίχνοντας το... φταίξιμο στον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων. Στο ίδιο θέμα είπε ότι πάνω από 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή και ότι έχουν γίνει κατασχέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Η οικονομική πολιτική οδηγεί στην κοινωνική ισοπέδωση
Στην απάντησή του, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε:
"Σε μια εκτενή συνέντευξη στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό κατ' ουσίαν το ενδεχόμενο νέων μέτρων, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον χαρακτήρα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής ως ένα διαρκές σπιράλ θανάτου που οδηγεί στην κοινωνική ισοπέδωση.
Μίλησε ο κ. Στουρνάρας για μείωση της ανεργίας από το 2014 και μετά, χωρίς όμως να προβλέψει αν μέχρι τότε θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ομολόγησε πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδίδοντάς την στον μεγάλο αριθμό των αυτοαπασχολουμένων και όχι στην πραγματική αιτία που είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η διάλυση, με ευθύνη της κυβέρνησης, των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Η αναγγελία νέας μείωσης των συντάξεων των ελευθεροεπαγγελματιών και των μικροεπιχειρηματιών καθώς και η ευχή της μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια άλλη στιγμή δείχνει τι μέλλον επιφυλάσσει στα ήδη χρεωκοπημένα μεσοστρώματα η κυβέρνηση.
Η αναφορά εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για άλλη μια φορά άφησε απέξω το κορυφαίο θέμα του ελέγχου των τραπεζών από το δημόσιο, παρόλο που τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης βαρύνουν τελικώς το ελληνικό χρέος και την ελληνική κοινωνία .
Αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας στον στόχο της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκρύπτοντας πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία το εν λόγω μέγεθος είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση καθώς και η περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών .
Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η βαθύτατη ύφεση για έκτο συνεχή χρόνο δεν κρύβονται ούτε ωραιοποιούνται. Ο δρόμος ήταν λάθος εξ αρχής και δεν θα έχει "happy end " αν τον διαβούμε μέχρι τέλους."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου