Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Χιλή: Δίωξη έξι στρατιωτικών για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Τη σύλληψη και φυλάκιση οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται για τη δολοφονία του τραγουδιστή και συνθέτη Βίκτορ Χάρα το Σεπτέμβριο του 1973, αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ διέταξε η δικαιοσύνη της Χιλής.
Ο Μιγκέλ Βάσκες Πλάσα, πρόεδρος του εφετείου στο Σαντιάγο, έδωσε εντολή για φυλάκιση στρατιωτικών εν αποστρατεία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις και ακόμα έξι για συνέργεια. Ο δικαστής διέταξε τη σύλληψη και κράτηση των αξιωματικών εν αποστρατεία Ούγο Σάντσες Μαρμόντι και Πέδρο Μπαριέντος Νούνιες, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς διαμένει στις ΗΠΑ.
Ο Βίκτορ Χάρα τραγουδιστής σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα ήταν ένας από τους χιλιάδες χιλιανούς που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της χούντας του Πινοσέτ. Μεταφέρθηκε μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στο Στάδιο της Χιλής στο Σαντιάγκο, όπου βασανίστηκε και εκτελέστηκε. Μαρτυρίες αναφέρουν πως πριν εκτελεστεί οι βασανιστές του του έσπασαν τα χέρια και του έδωσαν μία κιθάρα περιγελώντας τον ζητώντας του να παίξει. Ο Χάρα φέρεται να τραγούδησε κάποια αποσπάσματα από το Venceremos.
«Μετά τη συγκέντρωση πολλών αποδεικτικών στοιχείων», έφθασε η στιγμή κατά την οποία «η έρευνα πρέπει να τερματιστεί» και η υπόθεση να εκδικαστεί, ανέφερε ο δικαστής.
http://youtu.be/R48LH-bQlzc

http://youtu.be/en8yqVxuT-U

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου