Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχουν και «τζάκια» που καίνε... πετρέλαιο

Του Πέτρου Κατσάκου

Είχε καταχειροκροτηθεί στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς όταν υποσχόταν στο κομματικό του ακροατήριο πως θα βάλει τέλος σε «τζάκια» και «βαρόνους». Τότε το μυαλό όλων είχε πάει στα πολιτικά τζάκια γνωστών οικογενειών της παραδοσιακής και της φιλελεύθερης δεξιάς, γόνοι των οποίων είχαν αποφύγει τότε να τον χειροκροτήσουν. Λίγους μήνες αργότερα όμως καταλάβαμε ποια τζάκια είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός και η καρδιά όλων πήγε στη θέση της. Παραμονές χειμώνα, με τους λέβητες άδειους από πετρέλαιο και το περίφημο επίδομα θέρμανσης να βρίσκεται ακόμα «παγωμένο» η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το νόμο σε τζάκια και ξυλόσομπες για να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους κινδύνους της αιθαλομίχλης.

Με «δακτύλιο» απειλεί το ΥΠΕΚΑ τα τζάκια και τις σόμπες του λεκανοπεδίου για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τις βλαβερές συνέπειες του οικονομικού ψύχους που αναμένεται να σαρώσει και φέτος χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα. Την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός υπογράφει της αδειοδότηση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην τουριστική Ρόδο που θα καίει μαζούτ, βάζει την υπογραφή του και στην ΚΥΑ που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του «τζακόμετρου». Πέρα όμως από τις υποκριτικές ευαισθησίες των κυβερνώντων σιγοκαίει το οικονομικό συμφέρον κάποιων άσβεστων τζακιών. Σε μια χώρα που το δικαίωμα στην θέρμανση περνά υποχρεωτικά και δια νόμου μέσα από καυστήρες πετρελαίου τα μόνα τζάκια που δεν κινδυνεύουν να σβήσουν είναι τα επιχειρηματικά τζάκια και μάλιστα αυτά της εμπορίας πετρελαιοειδών. Πετρέλαιο και μόνο πετρέλαιο είναι το δόγμα που τα συγκεκριμένα τζάκια πιέζουν, μετά την «φούσκα» των ΑΠΕ, να γίνει νόμος του κράτους.
Είτε φθηνό είτε ακριβό, είτε νόμιμο είτε λαθραίο, είτε κίνησης είτε θέρμανσης, είτε νοθευμένο είτε ανόθευτο, είτε με επίδομα είτε άνευ επιδόματος το πετρέλαιο με τα «τζάκια» και τους «βαρόνους» του δεν γνωρίζει ούτε μέτρα ούτε περιορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου