Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

Αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση το φαινόμενο αποδίδεται στη λήξη της τουριστικής περιόδου και το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τον Οκτώβριο του 2013 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 34.999 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 138.408 (η υψηλότερη διαχρονικά επίσημα καταγεγραμμένη επίδοση για Οκτώβριο από το 2001), ενώ οι αποχωρήσεις σε 173.407. Από τις 173.407 συνολικά αποχωρήσεις, οι 41.208 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 132.199 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Οκτωβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Οκτωβρίου 2012 (αρνητικό ισοζύγιο 50.473 θέσεων εργασίας).
«Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Οκτώβριο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη συμβαδίζουν με τους αναμενόμενους εποχικούς παράγοντες (διαχρονικά αρνητικές ροές τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), αλλά και με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.
» Έτσι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.
» Ωστόσο, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου για το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος του 2013 στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας.
» Πρόκειται για μια εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, συνιστώντας, μεταξύ άλλων, απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής» σημείωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου