Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Προς... γενική άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών

“ Οι διεθνείς "γύπες" καραδοκούν να αγοράσουν "κόκκινα δάνεια", με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, να εμφανίζονται πρόθυμες να... πουλήσουν! ”

Του Γιάννη Αγουρίδη
Προς γενική άρση του "παγώματος" πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οδεύει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και μετά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.
Πάντως, οι "διαρροές" του υπουργείου κρατούν θολό το τοπίο, σε σχέση με τις όποιες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν, δείγμα τού ότι το μέτρο θα είναι σχεδόν οριζόντιο αλλά και άκρως στοχευμένο... στους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δε δύνανται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της βαρβαρότητας που έχουν επιβάλει από κοινού η τρόικα και η κυβέρνηση και μάλιστα την ώρα που οι διεθνείς "γύπες" καραδοκούν να αγοράσουν "κόκκινα δάνεια", με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, να εμφανίζονται πρόθυμες να... πουλήσουν!

Το σχέδιο
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ενώ το ΥΠΑΝ τηρεί "σιγή ιχθύος" μέχρι τον Δεκέμβριο. Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι η "γραμμή" που ακολουθήθηκε στη χθεσινή διαπραγμάτευση είναι στη λογική της προγραμματικής συμφωνίας των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι θα προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, οι αδύναμοι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους, το οποίο σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν». Άλλωστε, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το σχέδιο θα προβλέπει προστατευτικό πλαίσιο για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες και όσους βρίσκονται κάτω από τα αποδεκτά όρια διαβίωσης, κάτι το οποίο είναι... ασαφές. Στόχος πάντως είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρξει νομοθετική πρόταση, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό από την 1η Ιανουαρίου.
Για το θέμα των πλειστηριασμών, εκλήθη να απαντήσει διά του αρμόδιου επιτρόπου Ο. Ρεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ο κ. Ρεν απάντησε ότι «η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διατυπώσει τη γνώμη της αφού λάβει τα αιτηθέντα στοιχεία σχετικά με τις παραμέτρους των ανεξόφλητων χρεών».

Eπαγγελματικές μισθώσεις
Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις.
Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων για το συγκεκριμένο θέμα, με το υπουργείο να υποστηρίζει την ανάγκη οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν μόνο τις νέες μισθώσεις.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για τα προβλήματα στον ανταγωνισμό που επιβαρύνουν και τις τιμές, θα υπάρξει επίσημη παρουσίασή της από τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία στις 27 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου