Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Εκλογές το 2016, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Τη βεβαιότητα του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 αμφισβήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η εκτίμηση του Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία είναι το «πιο σύντομο ανέκδοτο». Όπως είπε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν και νωρίτερα από τον Μάιο του 2014. «Αν στην πρόταση δυσπιστίας πήραν 153 ψήφους, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο φορολογούν τα σπίτια, τις στάνες και τα μαντριά, πόσο θα πάρουν;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: Και αυτό να μη γίνει «οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2014 είτε το θέλουν είτε όχι. Τότε θα έχουμε ούτως ή άλλως δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές και σε αυτή την κάλπη θα αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια των μνημονιακών πολιτικών».
Μάλιστα εκτίμησε πως η τρόικα έχει καταλάβει πως ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και «θεωρεί πως είναι η τελευταία ευκαιρία της για να περάσουν νέα μέτρα για αυτό εμμένει στην σκληρή πολιτική της». «Στις κάλπες των ευρωεκλογών θα αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια για την μνημονιακή πολιτική», ανέφερε και συνέχισε: «Η τρόικα το γνωρίζει αυτό και επιδιώκει να περάσει όσα περισσότερα μπορεί πριν από την μεγάλη ανατροπή».
«Μια κορυφαία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα με κυβέρνηση της Αριστεράς θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη και θα αναγκάσει τις πιο σκληρές κυβερνήσεις να αλλάξουν στάση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, γιατί οι μονομερείς ενέργειες θα συμπαρασύρουν όλη την Ευρώπη και είναι αυτό που φοβούνται».
* Εικόνες από την επίσκεψη στην ΕΤ3

Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπηο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Ποιος θα αποφασίσει για την έξοδο της Ελλάδας, ο Σόιμπλε;» και συνέχισε: «Ο Σόιμπλε θα ακρωτηριάσει το νοτιο-ανατολικό άκρο της Ευρώπης;». «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό» τόνισε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν έμεινε στην Ευρωζώνη εξαιτίας των προσπαθειών του πρωθυπουργού, αντίθετα είπε ο λόγος που η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ ήταν ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την οικονομική ένωση θα είχε δυσβάσταχτο κόστος για τη Γερμανία.
Όπως είπε χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση μιας χώρας θα σπάσει όλη την αλυσίδα του ευρώ. Ακόμη είπε ότι η εκλογή μιας Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη και πως η αλλαγή στην Ελλάδα θα πετάξει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά που θα πρέπει αυτή να αποφασίσει αν θα υπάρξει η ευρωζώνη. Για την επίθεση που είχε δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια καταστροφολογίας σε περίπτωση που έβγαινε κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Αυτοί που απειλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα σπίτια, είναι οι ίδιοι που παίρνουν αυτή την στιγμή τα σπίτια και τις καταθέσεις».
Αναφερόμενος στις πολιτικές συμμαχίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η μεγάλη συμμαχία είναι με τον λαό». Χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ «επαμφοτερίζον κόμμα» που βρίσκεται σε «πολιτικό αδιέξοδο». Για το ΚΚΕ σημείωσε πως ήταν πολύ θετική η υποστήριξη του ΚΚΕ στην πρόταση μομφής. Ωστόσο όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται σε κόμματα και βουλευτές, αλλά στον ελληνικό λαό και δεν απέκλεισε συμμαχίες που να έχουν στόχο την ανατροπή του Μνημονίου αν και όπως είπε «την ανατροπή θα τη φέρει με την ψήφο του ο λαός».
«Εμείς ζητάμε την λαϊκή στήριξη για να φέρουμε ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στην δημόσια διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο με σκοπό να φέρουμε την δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να συγκρουστεί με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο», πρόσθεσε σημειώνοντας πως σε αυτή τη μάχη είναι αναγκαία η συμμαχία με τον λαό. «Πρέπει να δοθεί ο λόγος στο λαό μέσα από δημοψηφίσματα και διαδικασίες συμμετοχής», ανέφερε και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και για την αντιμετώπιση μιας διακοπής χρηματοδότησης, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει.
* Η συνέντευξη στην ΕΤ3

<<Τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις πάρουμε αμέσως μετά τη δημοκρατική εντολή του λαού να καταργήσουμε το Μνημόνιο», δήλωσε επαναλαμβάνοντας ότι το μνημόνιο θα το καταργήσει ο λαός δίνοντας αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Όσο πιο μεγάλη η πλειοψηφία μας τόσο πιο δυνατός ο λαός» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι συμμαχίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από το ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και πολιτισμικής αναγέννησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που το κόμμα του κατέθεσε προ ημερών. ΄Όπως είπε η επιλογή της πρότασης μομφής ήταν στοχευμένη κι έφερε αποτελέσματα. Πρώτα απ΄όλα αποκάλυψε τη γύμνια της κυβέρνηση είπε. Επίσης τόνισε ότι με την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ έφθειρε την κυβέρνηση και κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα. «Τον Ιούνιο μια πρόταση μομφής θα ήταν λάθος» είπε και πρόσθεσε πως επρόκειτο για συλλογική απόφαση και πως έπρεπε να προηγηθεί της συζήτησης για τα νέα μέτρα.

Αναφέρθηκε και στην στάση του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανή απαξίωση από τον Α. Σαμαρά των πολιτικών αντιπάλων του, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά του. Όπως είπε είναι «θύμα της πολιτικής του».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφορικά με το σκάνδαλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σημείωσε πως «δείχνει να βιάζεται γιατί έχει τις δικές του αγωνίες και προχωρά σε αντιπερισπασμό, που δεν γίνεται πιστευτός ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα». Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να την καταθέσει άμεσα κατηγορώντας και προειδοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως «η πράξη του συκοφάντη είναι πράξη άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο»

Τέλος αναφερόμενος στην ΕΡΤ δεσμεύτηκε για την επανίδρυσή της υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να επαναφέρουμε την κομματικοδίατη ΕΡΤ, των πελατειακών συμφερόντων». Παράλληλα χαρακτήρισε έκτρωμα τη δημιουργία της ΔΤ. Σχολιάζοντας την επέμβαση των ΜΑΤ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως με αυτή την εισβολή «η κυβέρνηση έκλεισε έναν κύκλο από την 11η Ιουνίου με το "μαύρο" στην ΕΡΤ κι ύστερα έδωσαν δώρο τις συχνότητες στους μεγαλοκαναλάρχες και έκαναν την επέμβαση των ΜΑΤ στην Αγ. Πααρασκεύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου