Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Δοξάστε τον!

Όχι, θ' αφήσει τον Τόμσεν να του κλέψει τη δόξα! Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που θεωρεί προπαγάνδα της Αριστεράς ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, έσπευσε να εκτελέσει χθες τον ΕΟΠΥΥ, ώστε αύριο, που θα έρθουν ξανά οι τροϊκανοί στην Αθήνα, να έχει ικανοποιηθεί ο όρος για πρόσθετες απολύσεις.
Ο ΕΟΠΥΥ ιδρύθηκε επί Μνημονίου με στόχο την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Αναμφίβολα οι υπηρεσίες αυτές ήταν κατακερματισμένες και άνισες. Η ενοποίησή τους όμως δεν έγινε με στόχο την αναδιάρθρωσή τους, αλλά τη συρρίκνωσή τους στη βάση των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν και τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ομολογία προχειρότητας και, το χειρότερο, επιβεβαιώνει τον βαθύτερο σχεδιασμό των τροϊκανών πολιτικών, που είναι η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας. Εφεξής ο ΕΟΠΥΥ δεν θα παρέχει (όπως δηλώνει ο τίτλος του), αλλά μόνο θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, προς δόξαν όχι μόνο του Τόμσεν και του φαιδρού υπουργού, αλλά και των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας.
Πρόκειται για νέους φραγμούς, που επιδεινώνουν και εξαπλώνουν τον αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού από τις υπηρεσίες Υγείας. Όχι μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι, όχι μόνο οι ηλικιωμένοι των αγροτικών περιοχών, αλλά και οι ασφαλισμένοι των πόλεων θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, στον γιατρό της γειτονιάς τους, που ήταν συμβεβλημένος με τα ταμεία. Με τις απολύσεις των γιατρών (η επαγγελλόμενη αντικατάστασή τους, στην καλύτερη περίπτωση, ισοδυναμεί με "προσλήψεις" ευκαιριακού ιατρικού προσωπικού σε συνθήκες μαύρης εργασίας) χιλιάδες ασθενείς θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία για την ικανοποίηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας. Τα νοσοκομεία όμως ήδη πιέζονται από τη λειτουργική υποβάθμισή τους και την αύξηση των ασθενών, που η οικονομική κρίση τούς μεταφέρει από τα ιδιωτικά στα δημόσια νοσοκομεία. Αν μάλιστα υπολογιστούν και τα "διόδια" που μπαίνουν στα νοσοκομεία, το εισιτήριο των 25 ευρώ, τότε δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα αποθάρρυνσης των φτωχότερων στρωμάτων να προστρέξουν για ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία.
Η διάλυση του ήδη προβληματικού συστήματος πρωτοβάθμιας Υγείας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες καταβαράθρωσης του επιπέδου ζωής, φέρνει ακόμα κοντύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση την απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης. Μια τέτοια ζοφερή εξέλιξη ήταν αναμενόμενο να ανατεθεί στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διαθέτει και τηλεοπτική ασυλία. Ας γνωρίζουν οι υποτακτικοί της Μέρκελ ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας των πολιτών, με πιθανές δραματικές επιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής οργής. Η συντελούμενη διάλυση του κοινωνικού κράτους γίνεται εν ψυχρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου