Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: «Η εικόνα των ΜΑΤ να απωθούν τους βουλευτές δεν τιμά την δημοκρατία»

Για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις βιαιοπραγίες αστυνομικών σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι εικόνες από την ΕΡΤ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας.
Δείτε τα σχετικό βίντεο από τις 2 παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα.
http://youtu.be/q1m9hNrhzOs
Τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκαν από νωρίς σήμερα έξω από το κτήριο της ΕΡΤ ζητώντας να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις την ώρα που είχαν μπει μέσα ιδιώτες χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να απωθήσουν και να προπηλακίσουν τους βουλευτές.
«Σήμερα στην ΕΡΤ δεν υπήρχε ούτε καμία έφοδος, ούτε καμία διαδηλωση, υπήρξαν από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να ενημερωθεί. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αυτοί οι άνθρωποι εκεί, πέντε μήνες προστάτευαν τη δημόσια περιουσία. Ήταν απολύτως εύλογο το αίτημα των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου να παρίσταται εισαγγελέας. Αλλά η αστυνομία πήρε εντολή να απωθήσει τους βουλευτές, να τους προπηλακίσει.
»Αυτές οι εικόνες είναι εξοργιστικές. Είναι εικόνες που δείχνουν μία μικρή ομάδα βουλευτών να απωθείται από αστυνομικούς κρανοφόρους. Αυτή η εικόνα δεν τιμά την δημοκρατία. Η κ. Κωνσταντοπούλου βρέθηκε αποκλεισμένη, φωνάζοντας βοήθεια στα κάγκελα. Εσείς ήρθατε εδώ και μιλάτε για ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή!
»Σήμερα κλείνει ο κύκλος. Προχθές χαρίσατε στη διαπλοκή τις ψηφιακές συχνότητες και σήμερα με τα ΜΑΤ δείχνετε την πραγματική εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος που θέλετε να δημιουργήσετε. Όμως, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του αγώνα και της δημοκρατίας. Και αυτή η Ελλάδα θα επικρατήσει».
Δημ. Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας, σε ακροδεξιό παραλήρημα: «Παρότρυνση σε βία το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα την Κυριακή» (!)
«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επανακατάληψη του κτιρίου της ΕΡΤ» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι επιχειρήθηκε «βίαιη εισβολή βουλευτών μαζί με συγκεντρωμένους» κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους διαδηλωτές στην ΕΡΤ «για να δημιουργήσουν επεισόδια». Ο Δ. Σταμάτης αποφάνθηκε ότι «δεν έγινε καμία επίθεση ή προπηλακισμός βουλευτών» και σημείωσε ότι «εσείς επικαλείστε τους βουλευτές σας, εγώ τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, είναι πολύ πιο αξιόπιστος».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην αυριανή συγκέντρωση στην οποία κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή την ώρα της συζήτηση χαρακτηρίζοντάς το γεγονός «πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά ήθη» και «παρότρυνση σε άσκηση βίας». Ο Δ. Σταμάτης αναρωτήθηκε «δηλαδή τι θέλετε; οι συγκεντρωμένοι να προπηλακίσουν και να υποχρεώσουν τους βουλευτές να αλλάξουν την ψήφο τους;»
(περισσότερα στη συνεχή ενημέρωση από τη συζήτηση στη Βουλή, ώρα 20.50)
Λίγο αργότερα, μετά την απάντηση του υπ. Επικρατείας, ο Αλ. Τσίπρας πήρε ξανά το λόγο - δείτε το σχετικό βίντεο:
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η παρέμβαση του Δημ. Σταμάτη ήταν ο καλύτερος χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης μομφής σε αυτή την κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε αξιοπιστίας. Για κουμπαριές και κουμπάρους», πρόσθεσε, «όχι στη δική μας παράταξη, εσείς ξέρετε καλύτερα από κουμπαριές και κουμπάρους». «Η δημοκρατία δεν φοβάται τις κινδυνολογίες», είπε, και προσέθεσε: «Γρήγορα θα οδηγηθούμε σε εκλογική διαδικασία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου