Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμος: Ευημερούν τα νούμερα και τα ψέματα, υποφέρει η κοινωνία

Οριζόντια, κάθετα ή όπως αλλιώς τα ονομάζει, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για το 2014. Αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, από το οποίο πάντως προκύπτει οι πολίτες θα βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρώσουν τη νέα λιτότητα. Σε αυτό προβλέπεται αναγκαστική είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία -δεν διευκρινίζεται αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσουν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ-, μαχαίρι στις καταναλωτικές δαπάνες, απολύσεις από τις οποίες η κυβέρνηση ελπίζει να εξοικονομήσει περί τα 280 εκατ. ευρώ.
To σύνολο των βαρών για τα νοικοκυριά θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι διαπάνες για τις βασικές λειτουργίες του κράτους, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη θα είναι σαφώς μειωμένες. Το κυβερνητικό success story θα επιτευχθεί με μείωση 18,4% των δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική, 6% στην Παιδεία, 13,6% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 137,3% στη φορολογία νομικών προσώπων, 11,5% στο φόρο εισοδήματος, 41,5% στους φόρους περιουσίας. Προβλέπεται μεταξύ άλλων μείωση των λειτουργικών δαπανών των κρατικών υπηρεσιών κατά 443 εκατ. ευρώ,
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προσβλέπει στην είσπραξη εσόδων από άμεσους φόρους 21,6 δισ. Από τον περιβόητο ενιαίο φόρο ακινήτων το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται η «αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης» καθώς προωθούνται οι ενέργειες για την είσπραξη οφειλών προς το δημόσιο με κατασχέσεις σε βάρος του οφειλέτη κλ.π.
Επιπλέον, προβλέπεται περιορισμός ύψους 3,2 ευρώ στις δαπάνες με περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων και των πρόσθετων και λοιπών μισθολογικών παροχών, επανέλεγχο των δικαιούχων και συγκράτηση της δαπάνης για συντάξεις, επαναξιολόγηση και μείωση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων επιχορηγήσεων και εν γένει μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε φορείς και νομικά πρόσωπα.

Δείτε το σχέδιο προϋπολογισμού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου