Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ναι σε νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ.

Το «ναι» σε νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 παραδέχτηκε ότι είπε στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αναμένει συμφωνία πριν το τέλος του έτους
«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», πρόσθεσε.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.
Τρύπες, δαπάνες, συγχωνεύσεις
Ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι τα μέτρα αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών
Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.
Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Πλειστηριασμοί και τράπεζες
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.
Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου